Üzemeltetőváltásról, behajthatatlan követelésekről, hivatali átszervetésről döntött a közgyűlés

 

Ma tartotta havi rendes ülését Salgótarján Közgyűlése. Íme összefoglalónk a legfontosabb döntésekről.

 

Salgó Vagyon Kft. – 35 millió forintnyi követelést minősítettek behajthatatlanná

A Salgó Vagyon Kft. behajthatatlan díjköveteléseinek leírását is tárgyalta a közgyűlés. A cég nyilvántartásában szereplő hátralékos állományból mintegy 35 millió forintnyi követelés behajthatatlannak minősül. A követelésállományból 10 millió forintnyi olyan elhunytak után kerül leírásra, akik nem hagytak vagyont maguk után. További jelentős tétel, több mint 11 millió forint az 5 éven túli, fennálló követelés, mely elévült. 12 millió forintnyi összeget pedig azért nem tudtak behajtani, mert a tartozó cégek kényszertörlési vagy felszámolási eljárását követően a felosztható vagyon a hitelezői igények kielégítésére nem nyújtott fedezetet.

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] Ennek háromnegyedét egyetlen cég hagyta maga után. [/highlight]

A vonatkozó törvények értelmében behajthatatlan követelés a mérlegben nem mutatható ki, ezért szükséges ennek leírása. Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás rendjéről szóló rendelet alapján a követelések leírásához a közgyűlés jóváhagyása szükséges.

 

Új üzemeltető a Tarjáni Gyermektábornál és Geocsodák Házánál

A két ingatlant eddig a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. üzemeltette. Fekete Zsolt polgármester elmondta: az önkormányzat célja, hogy a tulajdonában lévő, turisztikai szempontból meghatározó jelentőséggel bíró ingatlanok üzemeltetése egy gazdasági társasághoz kerüljon. Olyanhoz, amelynek üzleti profiljában kiemelten szerepel az idegenforgalom. Ez nagyban hozzájárulhat Salgótarján és térsége egyedi értékein alapuló, egyes esetekben nemzetközi jelentőségű turisztikai vonzerők, termékek fejlesztéséhez és az ezt megcélzó tevékenységek koordinált tervezéséhez.

A Tarjáni Gyermektábor, valamint a Geoparki Látogatóközpont működtetését 2017-től közszolgáltatási szerződés keretében a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. látja el. Az előzetes egyeztetések alapján, a Geopark Kft. vállalja, hogy a jelenleg ezen létesítményeknél alkalmazásában álló munkavállalókat továbbfoglalkoztatja.

A döntéstől azt is várják, hogy az üzemeltetést átvevő Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. pénzügyi helyzete rendeződjön, illetve, hogy ezáltal a Tarjáni Gyermektábor fejlesztésére könnyebben elérhetőek legyenek a szükséges pályázati források.

 

7 embernek mondanak fel a Városháza létszámcsökkentése miatt

A közgyűlés döntött a Városháza működési változásainak részleteiről. Mint arról már korábban is írtunk: a hivatal jegyzői- és népjóléti irodáit összevonják, az alkalmazotti létszámot pedig a jelenlegi 119-ről 100-ra csökkentik – ez már a legutóbbi ülésen eldőlt.

Ma kiderült az is, hogy a százas létszám 2017 végére állhat be. A 19 munkahelyből 6 korábban is üres álláshelyet takar, 6 munkakörből nyugdíjba vonultak, vagy vonulnak néhány hónapon belül. A tényleges leépítés 7 dolgozót érint. Számukra a városi tulajdonban lévő cégeknél próbálnak megfelelő munkakört találni.

 

Ötvennégy család kapott otthont idén a salgótarjáni Menedékben

Ötvennégy felnőtt és százhat gyerek kapott otthont a salgótarjáni Menedék Családok Átmeneti Otthonában idén – közölte a Vöröskereszt Nógrád megyei igazgatója csütörtökön a városi közgyűlésen – írja az MTI.

Szilágyi Leonóra elmondta: a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete által fenntartott intézmény olyan halmozottan hátrányos helyzetű családoknak nyújt elhelyezést, akik bántalmazással összefüggő, szociális, vagy pszichés okokból kerültek krízishelyzetbe.

Az 1992 óta működő, 40 férőhelyes otthonban megnyitása óta 703 szülő és 1674 gyerek kapott átmeneti ellátást. A Menedékben krízisellátást is kapnak a bántalmazott anyák és gyermekeik, és arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az egy év letelte után két család önállóan, de szoros kapcsolattartással megkezdje életét Salgótarjánban.

Az átmeneti otthonba költöző szülők jellemzője, hogy nincs segítő családi hátterük, aluliskolázottak, gyakran éheztek vagy adósságot halmoztak fel, életvezetési problémákkal küzdenek és személyiségük labilis. A gyerekeknél megfigyelhetőek a neurotikus tünetek, az agresszió, a vandalizmus, a gyakori betegségek és a szenvedélybetegségek.

A Menedék Családok Átmeneti Otthona szakmai munkáját ebben az évben is a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal krízisellátás pályázata és a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete támogatta, Salgótarján önkormányzata közel 3 millió forintos szolgáltatási díjjal járult hozzá a költségekhez.