Továbbra sem kell e-matrica a 21-es út használatához

A 21. számú főút felújított szakasza Jobbágyi közelében (MTI Fotó: Komka Péter)

E-matricát továbbra is kizárólag díjköteles gyorsforgalmi utakra szükséges vásárolni hazánkban, Nógrád területén pedig nincsen díjköteles gyorsforgalmi út vagy útszakasz. Ennek megfelelően a Nógrád megyében személyautóval közlekedőknek 2021-ben sem kell e-matricát váltaniuk – erősítette meg a 3100.hu megkeresésére a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ).

A politikai attitűdű megyei közbeszédben a 21-es számú főút négynyomúsításának utolsó éveiben rendre fel-felröppentek olyan hangok, melyek a fizetőssé válást vetítették előre. Ez azonban nem következett be és úgy tűnik a folytatásban sem várható.

A társaságnak azt követően tettük fel kérdéseinket, hogy megjelent az e-matricák jövő évi ártáblázata. Ebből kiderül: a megyei, egész évre érvényes matrica ára (mely bevezetése óta eddig nem változott) jövőre 200 forinttal, 5200 forintra emelkedik a legfeljebb 7 fős személyautók esetében.

A NÚSZ tájékoztatása szerint a személyautóval vagy motorkerékpárral közlekedőknek továbbra sem kell ilyen matrica egyetlen nógrádi út használatához sem, továbbá érvényben maradnak a főváros elérhetőségének feltételei is.

A társaság kiemelte, hogy a Kelet-Nógrád és a főváros viszonylatában közlekedőknek az M3-as autópálya használatához Budapest és Hatvan között a megyei matricák közül továbbra is elégséges a Pest megyére érvényes vignetta megvásárlása. Nyugat-Nógrád és főváros között sincs változás: az M2-es autóút használatához is elegendő a megyei autópálya-matricák közül a Pest megyére, egész évre érvényes megváltása.

A NÚSZ tájékoztatásában arra is kitért, hogy úthasználati díjat az e-matrica rendszerben közlekedő gépjárművek (személyautó, motorkerékpár, busz) úthasználata után; útdíjat pedig a megtett úttal arányosan fizetendő HU-GO elektronikus útdíjfizetési rendszerben közlekedő, 3,5 tonna feletti tehergépjárművek úthasználata után kell fizetni. A használati díjas e-matrica rendszerben díjköteles utakról itt lehet bővebben tájékozódni, míg a HU-GO e-útdíj rendszerben díjköteles utakról pedig itt található részletes információ.

 

Kiemelt archív fotó: A 21. számú főút Jobbágyi közelében (Fotó: MTI/Komka Péter)