Unokázós csalókat fogtak el a Nógrád megyei rendőrök

A Nógrád megyei nyomozók egy 67 éves férfit és egy 52 éves nőt vettek őrizetbe, akik több embertől csaltak ki, illetve próbáltak meg pénzt kicsalni Nógrád és Heves megyében. A bíróság mindkét gyanúsított letartóztatását elrendelte – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kedden délelőtt.

Tájékoztatásuk szerint a rendőrség ügyeletére még február 10-én tett bejelentést egy idős salgótarjáni férfi arról, hogy ismeretlen személyek három millió forint készpénzt csaltak ki tőle. A nyomozás adatai szerint a bűncselekmény formája a „szokásos” volt: telefonon, esetükben külföldi telefonszámról hívták fel az idős embert azzal, hogy hozzátartozóját baleset érte és több millió forint készpénzre van szüksége. A hívó azt is közölte, hogy a pénzt a rendőr-főkapitányság munkatársai veszik át, a tévedésbe ejtett férfi ezt követően át is adta az összeget a lakcímére érkező, magukat rendőrnek kiadó bűnözőknek. A tettesek hasonló módszerrel próbáltak kicsalni készpénzt Nógrád és Heves megyében, elsősorban Salgótarjánban és Gyöngyösön élő időskorú személyektől is.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai széleskörű adatgyűjtéssel kísért nyomozás után egy március 26-án, Pásztón végrehajtott akcióban fogták el a űncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 67 éves és 52 éves szlovák állampolgárokat. Újabb pénzösszegeket már nem tudtak átvenni, köszönhetően a sértettek helyzetfelismerésének és a rendőri akciónak.

Letartóztatásban a szlovák unokázós csalók

A Nógrád megyei nyomozók egy 67 éves férfit és egy 52 éves nőt vettek őrizetbe, akik több személytől próbáltak meg, illetve csaltak ki készpénzt Nógrád és He…

A rendőr-főkapitányság épületébe előállított szlovák állampolgárokkal szemben többrendbeli, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult eljárás, mindkettejüket őrizetbe vették, letartóztatásukat már elrendelte a bíróság.

Az Országos Rendőr-főkapitányság koordinálásával a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya azt még vizsgálja, hogy a gyanúsítottak további hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésével is összefüggésbe hozhatók-e, illetve további személyek sérelmére is követtek-e el ilyen bűncselekmény(eke)t. A nyomozás eddigi adatai alapján az is várható, hogy az ügynek további gyanúsítottjai is lesznek.

 

Hivatalos személyek sosem kérnek pénzt!

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívta rá a figyelmet: az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (így például unokájának vagy gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka vagy gyermek valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van) és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A rendőrség ilyen telefonhívások esetén azt tanácsolja, hogy győződjünk meg arról, az említett hozzátartozó valóban bajban van-e – tegyük le a telefont és hívjuk fel az érintettet. Ne hagyjuk, hogy a hívó sürgessen bennünket, próbáljunk higgadtak maradni és tartsuk szem előtt, hogy egyetlen életmentő műtét sem maradhat el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni, még külföldön sem.

A rendőrség nyomtatékosan hangsúlyozza, hogy hivatalos személyek nem kérnek pénzt – se rendőr, se mentő, se tűzoltó.

Ismeretleneknek ne adjuk meg személyes vagy bankkártya-adatainkat. Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni velünk szemben vagy hozzátartozónk sérelmére, hívjuk azonnal a 112-es segélyhívószámot.

 

Kiemelt fotó: Rajtaütés Pásztón (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)