Ünnepélyesen átadták a négyszemélyes ülőliftet Mátraszentistvánban

Üzembe helyezték Magyarország első új építésű, ülőszékes sífelvonóját Mátraszentistvánban, a 850 millió forintos, részben állami támogatást élvező sípálya-fejlesztés részeként.

Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos szerdán a beruházás átadó ünnepségén, a Síparkban emlékeztetett rá, hogy a kormány 25 százalékos támogatást nyújt magyarországi sípályák fejlesztéséhez. Ennek a programnak része a mátraszentistváni Sípark fejlesztése, amelyhez a működtető vállalkozás 150 millió forint állami forrást kapott. A beruházás legjelentősebb eleme az a négyszemélyes ülőlift, amelyet az osztrák Doppelmayr cég gyártott. A kerékpárok szállítására is alkalmas létesítmény a tervek szerint négyévszakos felvonóként üzemel majd – ismertette. Révész Máriusz jelezte azt is: hasonló fejlesztés zajlik Eplényben is, ahol hamarosan új sípályát adnak át.

Mint azt korábban már megírtuk: a világ legnagyobb síliftgyártója, a Doppelmayr mérnökeinek irányítása mellett egy salgótarjáni cég, a Nordtechnik Kft. építette ki az új mátraszentistváni felvonórendszert. A Panorámalift mintegy 150 méteres szintkülönbséget küzd le, ferde hossza fél kilométer, a síelőket másodpercenként 2,6 méteres sebességgel szállítja a Sípark tetejére, óránként 2200 fős kapacitással.

Körösi Péter, a mátraszentistváni Sípark ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az állami támogatás évekkel hozta előre a beruházás megvalósítását, amelyből a környezetbarát hajtástechnológiával működő lift mintegy 600 millió forintba került. A projekt része volt továbbá egy új víztározó kialakítása és egy épülő befejezése. Ezen kívül három hóágyút és egy hótaposó gépet is vásároltak – tette hozzá.

Az új négyszemélyes ülőlift a mátraszentistváni Síparkban (MTI Fotó: Komka Péter)
Az új négyszemélyes ülőlift a mátraszentistváni Síparkban (MTI Fotó: Komka Péter)

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében rámutatott: 2010 óta megduplázódott a Mátrába látogatók száma, a vendégéjszakák száma megközelíti a félmilliót. Ezek az adatok is igazolják, hogy a térségi vonzerők fejlesztésének van létjogosultsága – fogalmazott. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány elkötelezte magát a tájegység fejlesztése mellett, döntött például a Kékestető környezetének fejlesztéséről, ahol négyévszakos kabinos sífelvonó épül. A Mátra és a Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé válhat a közeljövőben – emelte ki.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotó: Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos is kipróbálta az új négyszemélyes ülőliftet (MTI Fotó: Komka Péter)