Üldözött papok emlékére nyílt kiállítás Mátraverebély-Szentkúton

 

A kommunizmus idején üldözött papok hagyatékából látható tárlat a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen, a kiállítás vasárnapi megnyitóján Navracsics Tibor úgy fogalmazott: olyan emberek élettörténeteivel szembesülünk, akik példát mutathatnak nekünk erkölcsi tartásból és közösség iránti kötelezettségből.

 

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a Számon-tartva című tárlat anyagáról elmondta: olyan embereik tárgyai, emlékei láthatók a kiállításon, akik nem hagyták magukat sem megzsarolni, sem megvesztegetni, sem megtörni. Nemcsak a hitben voltak példamutatók, hanem a közösség megteremtésében és fenntartásában is ezért tartották őket a kommunisták különösen veszélyesnek – tette hozzá Navracsics Tibor.

Arról is beszélt, hogy az a rendszer, a szocialista Magyarország meg akarta ölni az emberek lelkét, azt akarta elérni, hogy az ember csak gazdasági lény legyen. A kommunisták úgy gondolták, hogy a gazdasági hatalmat megszerezve, a polgárokat megfosztva vagyonuktól és sokszor lakóhelyüktől is, megszerzik az uralmat a lelkük felett is – mondta Navracsics Tibor, megjegyezve: rá kellett azonban jönniük, hogy mindaddig nem lehet megsemmisíteni egy közösséget, amíg a hitét, lelkét és hitbéli vezetőiket meg nem semmisítik.

Így aztán megkezdődött az a hosszú és szívós küzdelem, amely a történelmi egyházak és az egyházak közösségekben játszott szerepe ellen folyt. A kommunisták meglehetősen széles eszköztárral dolgoztak, megvesztegettek, zsaroltak, megtörtek embereket, ha pedig máshogy nem ment, meggyilkolták őket – emlékeztetett Navracsics Tibor.

 

Mátraverebély-Szentkúton a szabadtéri szentmise után körmenetben vonultak a résztvevők a kegyhely Ferences Galériájába, a kiállítás helyszínére. Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató az MTI-nek azt mondta: a lorettói litániát együtt énekelték a meghurcoltakért és az üldözőkért. Szentkúton július 18-ig tekinthető meg a Számon-tartva című vándorkiállítás. Farkas Erzsébet, a Katolikus Rádió szerkesztője a bemutatott tárgyak közül kiemelte Kamarás Mihály ferences atya – ezen a tárlaton először látható – naplóját, melyet a délvidéki vérengzések alatt is vezetett. Szintén először látható Bérczi Ella népleány börtönrózsafüzére.

Mindszenty József hercegprímás, bíboros miseruhája mellett a tárgyak között vannak többek között a pálos szerzetesek titokban használt oltárkellékei, Bulányi György piarista szerzetes cenzúrázott börtönlevele vagy Nagy Ferenc szalézi szerzetes gyufásdobozba rejtett misefelszerelése – írja az MTI.

 

Kiemelt fotó forrása és további képek: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook