Újszerű megoldással szorítanák vissza az út menti szemetelést Diósjenőn

Nagynyílású hulladékgyűjtő Diósjenő bevezetőútján (Fotó: Glöckl Ferenc)
Nagynyílású hulladékgyűjtő Diósjenő bevezetőútján (Fotó: Glöckl Ferenc)

Egyedi módszerrel próbálják csökkenteni az út menti hulladék mennyiségét Diósjenőn. A közelmúltban ugyanis nagyméretű, fém hulladéktárolókat helyeztek ki a településre vezető út mentén, melyeket úgy alakítottak ki, hogy a szemét bedobásához ki sem kell szállni a járműből. A kezdeményezésről Glöckl Ferenc, Diósjenő alpolgármestere beszélt portálunknak.

Glöckl Ferenc elmondta: az ország számos pontján járt már, véleménye szerint pedig általánosnak mondható, hogy az utak szélén eldobott flakonokkal, csomagolásokkal, egyéb szeméttel találkozhatunk – Diósjenőn most ezt szeretnék megakadályozni. A bekötőút mentén korábban már tartottak szemétszedési akciót, ennek során pedig igen nagy mennyiségű hulladékot gyűjtöttek össze – emelte ki az alpolgármester. A tárolókat helyi vállalkozók készítették, az anyagiakat a fel nem vett képviselői tiszteletdíjak biztosították.

Az új hulladékgyűjtőket – a KRESZ szabályai miatt – az út jobb oldalán helyezték el, egy nagyjából 50×50 centiméteres nyílással, belül két szemeteszsákkal. Így, bár a sofőröknek valamivel messzebbre kell “célozniuk”, mégis könnyű bedobni a hulladékot. Glöckl Ferenc ismertetése szerint az egyedi kukák körülbelül másfél hete vannak kint, azóta egyszer már kiürítették őket, jelenleg pedig már félig újra megteltek – ez mindenképpen azt mutatja, hogy használják őket.

Bár lehet, hogy ez a másfél-két zsáknyi szemét nem sok, azonban a tárolók nélkül mindez az árokban kötött volna ki, éves szintre levetítve pedig már elég nagy mennyiségű szemétről beszélünk – hangsúlyozta Diósjenő alpolgármestere.

A hulladéktárolókból összesen négy készült, közülük eddig kettőt helyeztek ki a legszebb panorámájú pontokon, ahonnan a hegyeket, valamint a Jenői-tavat is lehet látni, így érdemes lehet pár perce megállni, és megcsodálni a tájat – fejtette ki Glöckl Ferenc. A mási két kukát a tervek szerint a 2-es számú főúthoz közelebb fogják majd lerakni.

 

Kiemelt fotó: Nagynyílású hulladékgyűjtő Diósjenő bevezetőútján (Fotó: Glöckl Ferenc)