Újranyitott a könyvtár és a múzeum is Salgótarjánban

A veszélyhelyzet feloldását követően múlt héten újranyitott a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, hétfőn a Dornyay Béla Múzeum, keddtől pedig a Bányászai Kiállítóhely is újra fogad vendégeket. Visszaállt a normál nyitvatartási rend a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjában és a salgóbányai Geocsodák Házában is.

 

Könyvtár

Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár vezetője a 3100.hu megkeresésére elmondta: nagyon várták már, hogy viszontlássák olvasóikat, akiket megújított és megszépített belső környezettel, megtisztított dokumentum-állománnyal fogadnak. A könyvtár a minél gördülékenyebb nyitásra készülve könyvigény-felmérést indított, a beiratkozott olvasók online katalógusból, előre választhattak. A járványhelyzet okozta kényszerszünet miatt elmaradt az intézmény Balassi-díjainak átadása, ezt az ünnepséget is mielőbb pótolják majd a salgótarjáni könyvtárban.

 

Múzeum

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum hétfőtől, a Bányászati Kiállítóhely keddtől várja újra a látogatókat. Az intézmény igazgatóját az újranyitástól látogatható tárlatokról kérdeztük. Shah Gabriella a 3100.hu-nak elmondta: a járványhelyzet miatt elrendelt bezárást megelőzően megnyitott időszaki tárlatokat jellemzően csak igen rövid ideig látogathatták az érdeklődők, így ezek most újra elérhetővé váltak, de új tárlattal is készültek a nyitásra.geopa

A múzeumban meg a Pillanatképek a múltból – Gábler Vilmos fotográfiái című tárlat, melyben ötven, az 1900-as évek elején készült, komoly helytörténeti jelentőségű felvételt tárnak a nagyközönség elé. Újra látogatható A lúdas, a fürge, a macskás és a kapitány című tárlat, mely Dargay Attila rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, képregényrajzoló életművét mutatja be. P. Tóth László salgótarjáni fotóművész több mint három évtizede fotózza a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban színre vitt előadásokat; a múzeumnak adományozott fotóiból összeállított időszaki kiállítás szintén látogatható. Az újranyitással debütál továbbá az a múzeumi gyűjteményéből összeállított tárlat, melyben salgótarjáni alkotók műveit ismerhetik meg az érdeklődők.

Várják az érdeklődőket az állandó kiállítások is: az Üvegváros tanulmányi raktár, a Nógrád az Újkorban tárlat és a Képtár is, mely az intézmény képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb egységére, a Mihályfi-gyűjteményre épül. Utóbbi most kiemelt figyelemre érdemes. A gyűjtemény legértékesebb darabjai rendre járják az országot, más múzeumok kínálatában tűnnek fel. A járványhelyzet miatti korlátozások miatt azonban ezek az alkotások most “itthon vannak” és megtekinthetők.

Shah Gabriella ismertetése szerint a Bányászati Kiállítóhelyen karbantartották és átfestették a szabadtéri ipari skanzenben kiállított gépeket, de a bánya mélyén is elvégezték a szükséges állagmegóvó munkálatokat.

 

Geopark

Visszaállt a normál nyitvatartási rend a Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontjában és a salgóbányai Geocsodák Házában is. Elsősorban Eresztvény és Salgóbánya, illetve a Dornyay-turistaház érintésével hétvégente újra közlekedik a gumikerekű kisvonat is.

Eresztvényben már a teljesen megújult madárpark is várja az érdeklődőket, a területen egy tanösvényen lehet megismerkedni az erdő madárfajaival és az erdei élet további szereplőivel. Egy pavilonban a madarak éneke és a bükkerdő más hangjainak megfigyelésére nyílik lehetőség, míg a park felső szintjén egy hallgatózó tölcsér segítségével lehet a madárdalokkal ismerkedni. A pihenni vágyókat padok várják az immáron rendezett környezetben, a gyerekek számára memória, kirakó és ismeretterjesztő játékokat is elhelyeztek a parkban.

 

Kiemelt fotó: Az egykori salgóbányai fogaskeresű kisvasút és utasai (Fotó: Dornyay Béla Múzeum/Gábler Vilmos Ödön)