Újraéledt az együttműködés Nógrád és Besztercebánya megyék között

Nógrád és Besztercebánya megyék együttműködéséről, kiemelten a Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program harmadik prioritásában elnyert pályázati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót hétfőn Salgótarjánban a két megye elnöke.

Ján Lunter, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte: tavaly azért pályázta meg a posztot, mert meg akarta változtatni azt a politikai légkört, mely lényegében izolálta a megyét az utóbbi négy évben. (A korábbi besztercebányai megyeelnök a szélsőjobboldali Marián Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke volt, aki regnálása idején unióellenes nézetei miatt például elutasította az Európai Uniós források felhasználását – a szerk.) Utalva a Drégelypalánknál és Őrhalomnál építendő hidakra kiemelte: prioritás a mobilitás, az átjárhatóság, aminek aztán meg kell nyilvánulnia a foglalkoztatás területén is, erősítve a határtérség kis- és középvállalkozásait, javítva a foglalkoztatottsági mutatókat.

Megfogalmazta azt is, figyelemmel lesznek akár a közigazgatás területén dolgozók, akár a kamarák együttműködési lehetőségeire is, vagy olyan együttműködésekre, “melyekre kormányaink akár nem is gondolnak, de mi itt, egymás mellett élve látjuk azt, hogy mely területeken kell javulást elérni”.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a találkozó időszerűségéről szólva kiemelte: a hidak építése, illetve a Hatvan-Losonc tengelyen megvalósuló gazdaságfejlesztés mérföldkő, hiszen az aktuális pályázati kiírásban a teljes magyar-szlovák határszakaszon kilenc pályázat kapott zöld utat, ebből három Nógrád és Besztercebánya megyék közötti közös fejlesztéseket jelent.

Skuczi Nándor kitért rá: a következő időszak egyeztetéseiben előtérbe kerül majd a vasúti kapcsolat fejlesztésének kérdése, a volán társaságon együttműködési lehetőségei, de szóba kerülnek a két megye sport- és turisztikai alapú együttműködései is, kiemelt figyelemmel a Novohrad-Nógrád Geoparkra. Cél lesz a térségi nagyvárosok fejlesztéseinek és fejlesztési elképzelések összehangolása, “mert ha egymásról tudunk, akkor könnyebb és jobban célba juttathatóak az elképzeléseink” – mondta a megyei közgyűlés elnöke.

Az egyeztetésen szóba került még egy lehetséges közép-európai egyetem víziója is salgótarjáni és besztercebányai kettős székhellyel; magyar, szlovák és angol nyelvű oktatással; akár a mérnöktudományok, az informatika, a bölcsészettudományok, a szociális és egészségügyi, továbbá a turisztikai szakterületeken. Skuczi Nándor hozzátette azt is, hogy a nyár második felében Besztercebányán folytatódnak majd az egyeztetések, ahol várhatóan felfrissítik a két megye között még 2002-ben született együttműködési megállapodást is.

 

Kiemelt fotó: Skuczi Nándor és Ján Lunter (Fotó és további képek a sajtótájékoztatóról: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)