Újra nógrádi fiatal a Szakma Sztár Fesztivál versenyének dobogóján

 

Április 18-20 között zajlott az idei Szakma Sztár Fesztivál, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntője 40 szakmában Budapesten, a Hungexpo területén. Nagy örömmel számolhatunk be, hogy kis megyénkből újra dobogóra állhatott egy versenyző: Békési Boglárka Réka ezüstérmes lett eladó szakképesítésben a Szakma Sztár Fesztiválon – közölte honlapján a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kordinál Szakma Sztár Fesztiválon mintegy 40 szakmában mérték össze tudásukat a legjobb tanulók, köztük Nógrád megyei versenyzők is, összesen 19 szakmában. A döntőbe jutott legsikeresebb tanulók az év végén mentesülnek a szakmai záróvizsgák alól. Nógrád megyében 123 végzős középiskolás írta meg az előválogató írásbeli feladatsorát, akik közül 7 fő került be a középdöntőbe, ahol már gyakorlati feladatokat is meg kellett oldani.

Itt négyen teljesítettek úgy, hogy bejutottak a döntőbe:

  • Bodzási Zoltán CAD-CAM informatikus szakképesítésben (SSZC Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskolája),
  • Dola Huba kőműves szakképesítésben (SSZC Szondi György Szakközépiskolája, Szakiskolája és Speciális Szakiskolája),
  • Szerémi Alexandra Szabina kereskedő szakképesítésben (SSZCMikszáth Kálmán Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája),
  • Békési Boglárka Réka eladó szakképesítésben (SSZC Mikszáth Kálmán Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája).

 

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] Közülük Békési Boglárka Réka dobogóra is állhatott, második helyezést ért el. [/highlight]

 

Idén mintegy 5200 diák jelentkezett a versenyre

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az eseményen kiemelte: reményeik szerint a duális képzésben bevezetett új intézkedésekkel 2018-ra a jelenlegi 55 ezerről 70 ezerre emelkedik a képzésben résztvevők száma, és ezzel összhangban 8 ezerről 20 ezerre a gyakorlati képzésnek helyet adó gazdálkodó szervezeteké.

Kiemelte: a versenyen résztvevők száma is azt bizonyítja, hogy a duális képzési struktúra beváltja a hozzá fűzött reményeket. Hozzátette: a duális szakképzési rendszer finanszírozásának javulása önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a gazdaságnak megfelelő létszámban álljon rendelkezésére jól képzett munkaerő.

Szólt arról is, hogy a versenyképes gazdaság megteremtésében nélkülözhetetlen szerepe van az alkalmazható és átváltható tudással rendelkező szakembereket, illetve a megfelelően képzett technikusokat a munkaerőpiacra bocsátó szakképzésnek.

 

Parragh László, az MKIK elnöke a megnyitón elmondta: a szakmák népszerűsítésére a kamara az idén kilencedik alkalommal rendezi meg a fesztivált. Bejelentette, hogy két év múlva Budapesten rendezik a Szakma sztár európai versenyét, az EuroSkills versenyt. Ismertette: idén mintegy 5200 diák jelentkezett a versenyre, ezután minden szakképesítésben válogatókat rendeztek, erre 451 versenyzőt hívtak meg. A válogatóból 214 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe 110 oktatási intézményből – írja az MTI.

 

Kiemelt fotó forrása: Botár Gergely | kormany.hu