Újjáépítené a kormány a salgóbányai fogaskerekű kisvasutat

Számos kisvasúti vonalat építene és felújítana az elkövetkező két évben a kormány, összesen több mint 12 milliárd forintból. Ezt a HVG írta a portál birtokába került kormányzati előterjesztésre hivatkozva. Azt írják, ha zöld utat kap a javaslat, indulhat a felcsúti kisvasútfejlesztés második üteme, Salgótarjánban hegyi kisvasút épülne, hogy “átélhetővé tegye a bányászatot”, de felvetik egy saját kisvasút-járműcsalád ötletét is. A javaslatban arra is hivatkoznak, hogy 1,5 millió utas vonatozik így, ez a családok kedvelt, aktív kikapcsolódása, és kidolgozzák, hogy a jövőben Széchenyi-kártyával is fizethessenek az utasok.

A “turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésének II. üteméről” szóló javaslat szerint két évre elosztva, összesen 12,28 milliárd forintból valósítanák meg a nagyszabású kisvasútprogram következő szakaszát. A javaslatban konkrétan felvillantják a majdani III. ütem két fő beruházását: a Válvölgyi kisvasút fejlesztését és a Salgótarján-Salgóbánya “komplex fejlesztést”. A salgótarjáni beruházás megvalósíthatósági tanulmánya a második ütemben készülhet el. Az elképzelés szerint a hegyi kisvasút “a megyei jogú város városközpontjából indulva, valós vonzerővel rendelkező turisztikai attrakciókat felfűzve” érne el Salgóbányára. A vonatpálya melletti “attrakciók átélhetővé és megérthetővé teszik az egykori Salgótarján környéki bányászatot”, ilyen érintett állomás lenne Salgó vára, a Középbánya-tó, a salgóbányai István-táró, vagy a Medves-fennsík, amely hazánk és egyben Európa legnagyobb bazaltplatója.

“Tény, hogy Magyarország egyetlen kisvasútja sem rendelkezik a salgótarjánihoz hasonló adottságokkal”, amelyek mind “várják a vendégeket”. A fejlesztési lehetőséget sokrétűnek nevezik, ezek hatására Salgótarján egy különleges természetközeli turisztikai desztinációvá válhat. Részletesen végigveszik az ötleteket: megnyitnák a város alatti Király-tárna egy szakaszát, visszaépülne néhány siklópálya, és megújulna az egykori bányásztelep is – összegzi a javaslatban szereplő információkat a HVG.

 

Két éve indult el (újra) komolyabban a gondolkozás ebben a kérdésben

Majdnem két évvel ezelőtt írtunk arról, hogy civilek élesztgetik a salgóbányai fogaskerekű ügyét. A kérdést szívükön viselő lokálpatrióták az Orbán Viktor salgótarjáni látogatása során elhangzottakra alapoztak. A miniszterelnök azt mondta: a térség turisztikai vonzereje érdekében szükséges beruházások 22 milliárd forintba kerülnek – szakmai jóváhagyás után ezt a pénzt rendelkezésre bocsátják. A fogaskerekű ügyének szekértolói szerint ez a keret lehet az utolsó, amelynek részeként megvalósítható lenne a beruházás. Még él a nosztalgia, élénk az emlékezet és véleményük szerint a város lakosságának egy jelentős része támogatná is az ügyet. A kezdeményezésük létjogosultságát annak idején körbejártuk, ahogyan a kisvasút történetét is.

A háttérben zajló folyamatokról aztán időközben nem sok tény került felszínre. Azt lehetett hallani, hogy valóban vizsgálják a térségi turisztikai fejlesztéscsomag részeként a kisvasút kérdését. A visszaépítés ötlete információink szerint egy kicsit túl is mutat már az eredeti nyomvonalon való építkezéssel, ezt pedig alátámasztja az, amit fentebb írtunk: a nyomvonal a városközpontból indulva. A 3100.hu információi szerint az acélgyári iparvágány nyomvonalán teremtenék meg a kisvasúti szerelvények közlekedésének lehetőségét is, így csatlakozna az útvonal az “eredetibe”.

A beruházás “előhírének” még Fekete Zsolt is külön figyelmet szentelt közösségi oldalán, bár a salgótarjáni baloldal korábban nem mindig volt ennyire “lelkes” a kisvasúti kérdésben. A város polgármestere most azt írta, hogy az önkormányzat részéről is támogatják Póczos Sándor, Kriston László és dr. Feketéné dr. Benkő Kata elképzelését, az előkészítő munka pedig már a projekthez csatlakozott szakemberekkel, mérnökökkel, tervezőkkel együtt zajlott.

“Fontos és jó ügy ez! Egy valódi alulról jövő kezdeményezés, egy valódi együttműködés, és a közös munka eredményeként már a kormány asztalán van a kisvasút ügye!” – írta Fekete Zsolt.

 

Kiemelt fotónk Póczos Sándor képeslap- és fotógyűjteményéből származik, köszönjük a rendelkezésre bocsátást!