Újjáéledhet a közvetlen tömegközlekedési kapcsolat a határtérségek között

 

A tömegközlekedési összeköttetések fejlesztésének lehetőségeiről is szó esett Skuczi Nándor nógrádi és Ján Lunter besztercebányai megyeelnökök csütörtöki salgótarjáni találkozóján, ahol a területi vezetők együttműködési megállapodással újították meg a két szomszédos közigazgatási terület kapcsolatát.

Bár a megyeelnökök ettől “enyhébben” fogalmaztak, de lényegében azt mondták: bármennyire is szeretnék azt prioritásként kezelni és lobbiznak is érte, jelentős vasúti fejlesztések nincsenek napirenden, a közúti beruházások és határon átnyúló tömegközlekedési kapcsolatok területén azonban van remény pozitív előrelépésre.

Ján Lunter kiemelte, hogy Szlovákiában az autópályák és az elsőrendű főutak fejlesztése kormányzati, az ettől alacsonyabb besorolású utak megyei önkormányzati hatáskörbe tartoznak. A megyeelnök intenzíven tárgyal Érsek Árpád szlovák közlekedésügyi miniszterrel, itt a megye fejlődését meghatározó R2-es gyorsforgalmi út építése a fő prioritás. “Ez mehetne azért egy kicsit gyorsabban is” – tette hozzá Ján Lunter.

A vasúti közlekedés Szlovákiában teljes mértékben állami kompetencia. A besztercebányai megyeelnök tapasztalata pedig az, hogy a közlekedési infrastruktúrát érintő beruházások minisztériumi tárgyalásai során ebben a térségben rendre a közúti közlekedés fejlesztése élvez előnyt. Dolgoznak azonban egy integrált közlekedésfejlesztési koncepció összeállításán, amelynek ettől függetlenül prioritása lesz a vasúti közlekedés fejlesztésének kérdése – tette hozzá.

Kérdésre a megyeelnökök jelezték: folytattak és folytatnak lobbitevékenységet annak érdekében, hogy a Budapest-Varsó vasútvonal nyomvonal-tervezése során szerepet kapjon a két megye területe. Skuczi Nándor azonban jelezte azt – amiről korábban már mi is írtunk -, hogy itt a nyomvonal várhatóan Budapest-Pozsony-Brno-Varsó lesz majd.

Ettől függetlenül a Külgazdasági- és Külügyminisztériumban tárgyalva jeleztem, hogy a mi vasútvonalunkat is meg kell erősíteni. Azt, hogy ezzel a komoly V4-es beruházással az ország nyugati irányában fejlesztenek, azt értjük. Azt, hogy a Miskolc-Kassa irányt fejlesztik, azt értjük. Mindkettő fontos és szükséges. De az itteni, középső, Nógrádot érintő kapcsolatok infrastrukturális fejlesztését is napirendre kellene tenni – mondta Skuczi Nándor.

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke hozzátette: ami jelenleg a legegyszerűbbnek, kisebb befektetéssel elérhetőnek tűnik a határon átnyúló tömegközlekedés újraélesztése kérdésében, az az autóbuszos kapcsolat. Ez a kérdés a két megyeelnök korábbi találkozóin is felmerült már.

3100.hu Fotó: Besztercebánya megye címere a somoskőújfalui határátkelő szlovák oldalára érkező helyközi autóbuszjáraton
3100.hu Fotó: Besztercebánya megye címere a somoskőújfalui határátkelő szlovák oldalára érkező helyközi autóbuszjáraton

Ján Lunter ismertetése szerint Szlovákiában hamarosan – a jelenleg elérhető információk szerint áprilisig bezárólag – megváltozik a menetrend szerinti autóbuszos távolsági közlekedés törvényi háttere. Esetükben a megyék működtetik az autóbusz-vállalatokat, a jelenlegi szabályozás szerint csak olyan járatokat tudnak közlekedtetni, melyek a megye területén belül járnak. Hamarosan azonban olyan viszonylatokat is finanszírozni tudnak majd, melyek kilépnek erről a területről – akár az ország határain túlra.

Ján Lunter kiemelte: az áprilisra várható törvényi változás adta lehetőséggel élni kívánnak, szándékukban áll a magyar-szlovák határt átlépő autóbuszjáratot közlekedtetni. Ennek részleteit a szabályozás pontos ismeretében lehet majd rögzíteni.

Szó esett további Ipoly-hidak építéséről is. A Ráróspusztánál és Pösténypusztánál felépült hidakat követően hamarosan újabb két nógrádi helyszínen kezdődik meg a kivitelezés, de Skuczi Nándor ismertetése szerint évek óta napirenden van a Hugyag és Szécsénykovácsi közötti híd építésének előkészítése is. Ebben az esetben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. már elkészítette a terveket, a beruházás finanszírozása azonban jelenleg még nem biztosított.

 

3100.hu Kiemelt Fotó: A Losonc vagy Fülek felől közlekedő járatok végállomása a somoskőújfalui határátkelőhely szlovák oldala