EP-választás – Ujhelyi István: a májusi az elmúlt évtizedek legjelentősebb európai választása lesz

A Magyar Szocialista Párt Európa Parlamenti képviselője csütörtöki salgótarjáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Nógrád megyének, Salgótarjánnak is egy egységes és erős Európai Unió tud jövőt és stabilitást biztosítani, “Orbánisztán” és az Európai Unió között kell dönteni. Ismertetése szerint pártja azt várja el az uniótól, hogy nagyságrendileg nagyobb forrás fordítódjon az emberek életminőségének fejlesztésére, így egészségügyre, oktatásra, munkahelyteremtésre és a leszakadó térségek felemelésére.

Ujhelyi István azon véleményének is hangot adott, hogy az Orbán-kormány sokszor zsarolásra használja az uniós forrásokat egyes önkormányzatokkal szemben, többek között emiatt is fennáll a veszélye a fejlesztési támogatások felfüggesztésének. Az EU-s intézmények háborogva figyelik az Orbán-kormány retorikáját és tevékenységét ezen a területen, vagyis “a források ellopását” – tette hozzá. Ezzel párhuzamosan és ezt kivédve az MSZP által is támogatott javaslat az, hogy a helyi önkormányzatoknak sokkal több jogosítványa és közvetlen forrásfelhasználási lehetősége legyen a jövőben.

Ha egy tagállami kormányzat nem hajlandó a jogállamiságot, az európai értékeket tiszteletben tartani, befagyaszthatják az oda irányuló fejlesztési forrásokat, felfüggeszthetik a kifizetéseket. Ez pedig azt jelenti, hogy a kormányon keresztül érkező pénz nem jut majd el például Salgótarján önkormányzatához vagy egy nyertes pályázattal rendelkező asztalos kisvállalkozáshoz – tette hozzá. Nógrád megyébe több mint 200 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezett az elmúlt időszakban, így komoly pénzügyi tétje is van a választásnak, a felálló erőviszonyoknak és ezáltal annak, hogy sikerül-e rákényszeríteni a magyar kormányzatot a jogszabályok és a forrásfelhasználás feltételeinek betartására – mondta az MSZP-s EP-képviselő.

3100.hu Fotó: Ujhelyi István Európa Parlamenti képviselő Molnár Károly, az MSZP Salgótarjáni Szervezetének elnöke rövid felvezetőjét követően tartott sajtótájékoztatót Salgótarjánban
3100.hu Fotó: Ujhelyi István Európa Parlamenti képviselő Molnár Károly, az MSZP Salgótarjáni Szervezetének elnöke rövid felvezetőjét követően tartott sajtótájékoztatót Salgótarjánban

Ujhelyi István három évvel ezelőtt, a salgótarjáni időközi polgármester-választás kampányában a közvetlen brüsszeli támogatások lehívásának lehetőségét és egyben fontosságát hangsúlyozta, felajánlva mindehhez segítségét. A 3100.hu kérdésére az EP-képviselő az ezekkel kapcsolatos előrehaladásról azt mondta: az elmúlt egy-másfél 4-5 olyan konkrét javaslatot, ötletet kapott az önkormányzattól, melyek megvalósíthatóságát már vizsgálják. Visszautalt az általuk is támogatott célkitűzésekre, miszerint a kohéziós politika új szintje lehet az önkormányzatok és Brüsszel kapcsolata. Hozzátette: napirenden van olyan javaslat, mely a korábbiaknál több ilyen forrás felhasználását tenné lehetővé, Salgótarján számára is. Kiemelte azt is, hogy Salgótarján önkormányzatától kapta a legtöbb ehhez kapcsolódó projektjavaslatot.

 

Kiemelt fotó: Salgótarjánban tartott sajtótájékoztatót Ujhelyi István Európa Parlamenti képviselő