Újfent 18 percen belüli idővel nyerték a Cered és Rónafalu közötti hegyi versenyt

Tóth Norbert, a CRIF #2 hegyi időfutam győztese (Fotó: Rigó Gergely | Salgótarjáni HKE)

Tóth Norbert, az egri székhelyű Saxum KSC kerékpárosa nyerte a Cered és Rónafalu között 2019. szeptember 22-én megrendezett CRIF #2 országúti hegyi időfutamot. Saját tavalyi idején 18 másodpercet javítja, 17 perc 45 másodperccel végzett az abszolút élén; így a füleki Kasko Dávid 2018-ban felállított 17 perc 18 másodperces pályacsúcsa nem forgott veszélyben.

A sűrű versenynaptár okán több hegyikerékpáros és országúti kerékpáros eseménnyel egy napon megtartott időfutamon az előzőek ellenére is növekedett az indulói létszám. Amíg tavaly 60 körüli, idén már mintegy 75 indulója volt a 9,3 kilométeres távon, 297 méter szintkülönbségű útvonalon megrendezett hegyi időfutamnak.

Tóth Norbert (Saxum KSC, 17:45) és 31,44 km/h-s átlagsebességnek megfelelő teljesítménye mögött Tóth Gábor lett a második (Salgótarján, 18:38), az abszolút harmadik időt pedig a rendező klub kerékpárosa, Kovács Dávid (Salgótarjáni HKE, 19:25) tekerte. A nőknél a 17 éves Bali Sára (Salgótarjáni HKE, 23:59) volt a leggyorsabb, egy másodperc híján 24 perces ideje egyben új női pályacsúcsot is jelent.

Bali Sára, a CRIF #2 női abszolútjának győztese (Fotó: Rigó Gergely | Salgótarjáni HKE)
Bali Sára, a CRIF #2 női abszolútjának győztese (Fotó: Rigó Gergely | Salgótarjáni HKE)

Az időfutamon a helyi versenyzőkön túl többek között a pétervásárai, egri, ózdi, balassagyarmati és szigetszentmiklósi egyesületek képviseltették magukat. Jól mutatja a hegyi verseny iránti érdeklődést, hogy négy különböző szlovákiai kerékpáros klub színeiben is voltak indulók a ceredi rajtban.

A Salgótarjáni HKE néhány tagja, kiegészülve az egyesülethez közel álló sportbarátokkal a nyáron Szlovéniában járt, egy egészen különlegesen eseményen. A Red Bull Goni Pony elnevezésű “találkozót” idén ötödik alkalommal rendezték meg. A bringás őrület arról szól, hogy hagyományos Camping biciklikkel kell megtenni a 13,5 kilométeres, 801 méter szintkülönbségű távot. A csapat tagjai ennek szellemében idén lepróbálták az összecsukható kétkerekűekkel a Ceredről Rónafalura vezető emelkedőt is, ami háromnegyed óra alatt, viszonylag könnyen teljesíthetőnek bizonyult. Jövőre várhatóan már hivatalosan is a versenykiírás része lesz egy ilyen, egyedi kategória.

Kotroczó Nándor, a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület elnöke már a verseny előtt kiemelte, hogy a jó minőségű aszfaltcsík, a gyér forgalom, a gyönyörű természeti környezet és a klub szűk 30 éves versenyrendezői tapasztalata egyaránt erősítik a sportesemény vonzerejét; mert bár rengeteg hegyi időfutam van országszerte, ritka, hogy ez a négy kritérium együttesen teljesüljön. Ezen felül az az “adottság” is a rendezvény mellett szól véleménye szerint, hogy miután a nyomvonal majdnem végig az országhatár mellett fut, nincsenek kereszteződések, így a verseny a biztonság szempontjából is helyzeti előnnyel bír más időfutamokkal szemben.

A CRIF-et amolyan jó hangulatú rendezvénynek szántuk a tavalyi ötlet nyomán, közösségi eseménynek, amelynek bár része a kőkemény verseny, előbbi mégis ugyanolyan fontos nekünk, mint az utóbbi. Éppen emiatt nincs nevezési díj, itt üdítőt vagy süteményt kérünk a nevezőktől, amit aztán közösen elfogyasztunk, illetve kedvükre válogatnak az összegyűlő repertoárból a dobogósok. A két rendezés egyértelműen azt mutatja, hogy van igény a versenyre, amit azonban a jövőben sem egy szimpla hegyi időfutamként, inkább szezonzáró kerékpáros találkozóként kívánunk továbbvinni – tette hozzá az egyesület elnöke.

A szervezők ezúttal is a Rónafaluért Baráti Társaság segítségével vendégelték meg egy ebédre a mezőnyt Salgótarján hegyi településrészén. A verseny főtámogatói a Nógrád “kas” Kft. és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata voltak.

 

Kiemelt fotó: Tóth Norbert, a CRIF #2 hegyi időfutam győztese (Fotó: Rigó Gergely | Salgótarjáni HKE)