Újabb utakat aszfaltoznak le Mátranovákon, javítják a mátracserpusztai utat is

Mátranovák majd minden belterületi útja aszfaltozottá válik a hamarosan megkezdődő idei útfelújítási beruházásoknak köszönhetően, de a mátracserpusztai köves út is komolyabb felújítást kap.

Bodor Ernőné, a település polgármestere a 3100.hu megkeresésére elmondta: az önkormányzat több mint 23 kilométer belterületi utat kezel, amelyek nagy része már korábban aszfaltburkolatot kapott. A folyamat az idei évben is folytatódik, mivel újra sikerült jelentősebb forrást elkülöníteni az ilyen jellegű feladatokra a község költségvetésében.

Önerőből, mintegy 27 millió forintos ráfordítással idén eljutunk oda, hogy a belterületi útjaink 95-96 százaléka aszfaltozottá válik. Az idei kivitelezések jellemzően rövidebb utcákat, utcaszakaszokat fognak érinteni.

Mátranovák polgármestere ismertette: egy másik beruházás részeként a Mátranovák és Mátracserpuszta közötti köves út is megújul. Bodor Ernőné megfogalmazta, hogy már csak mindösszesen 4-5 mátracserpusztai állandó lakcímmel rendelkező lakos él a településen, de az ő és hozzátartozóik, illetve esetlegesen mentő vagy orvos problémamentes közlekedését is biztosítani szükséges.

Kitért arra is, hogy turizmusfejlesztési elképzeléseikhez is illeszkedik az, hogy a helyenként igen rossz állapotú úton biztonságosan lehessen közlekedni, az járható legyen mindenféle járművel. Erre a beruházásra 14 millió pályázati támogatást, illetve további 2 millió forint önerőt költenek.

Mátranovák azon kevés kisebb települések egyike, ahol a helyi nagyüzemek iparűzési adójának köszönhetően teljes egészében saját bevételekből tudnak gazdálkodni.

 

3100.hu Fotók: A mátracserpusztai köves út