Újabb nemzetközi projektben kapott szerepet a Novohrad-Nógrád Geopark

Az Erasmus+ program keretén belül, spanyol kezdeményezésre, A kompetenciák érvényesítése és elismertetése a geoturizmusban címmel indult el egy nemzetközi projekt, melyben szerepvállalásra kérték fel a Novohrad-Nógrád Geoparkot is.

A projektben az Adesper spanyol egyesület, az andalúz környezetvédelmi bizottság geoparkokért felelős osztálya, a For.es olasz egyesület és a Bukaresti Egyetem Geológiai Kara mellett szerepel geoparkunk is. A program fő célja egy európai szintű nemzetközi szakképesítési egység kidolgozása, egyben annak nemzetközi oktatási rendszerbe illesztése. A Novohrad-Nógrád Geoparkot a szakértői rész egyik moduljának kidolgozására kérték fel, de önkéntesek bevonásával és oktatásával is foglalkoznak majd az elkövetkezendő hónapokban.

Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. Három fő célkitűzést szolgál: támogatja az egyének külföldi tanulási lehetőségeit az unión belül és kívül; oktatási intézmények, ifjúsági szervezetek, vállalkozások, helyi és regionális közintézmények, valamint a nem kormányzati, nonprofit civil szervezetek közötti partnerségekhez nyújt támogatást; az oktatás, képzés korszerűsítését szolgáló – az innovációt, a vállalkozó szellemet és a foglalkoztathatóságot ösztönző – reformokhoz nyújt támogatást.

A projekt 2018 novemberétől 2020 októberéig tart, ez idő alatt minden országban nemzetközi találkozókat rendeznek annak érdekében, hogy előállhasson a fentieknek megfelelő komplex tananyag. A projekt várható végeredménye lesz egy Europass által elfogadott oktatási terv (angol és spanyol nyelven), de pedagógiai és módszertani eszközöket is kidolgoznak majd a geoparki munka iránt érdeklődők oktatására előálló tananyaghoz.

 

(Kiemelt fotó: Novohrad-Nógrád Geopark)