Újabb időjárási szélsőség kötődik Zabarhoz

A hétvégén ismét szélsőséges időjárási adat kötődött Zabarhoz, ezúttal azonban nem (csak) az átlagtól hűvösebb időjárással tűnt ki a kelet-nógrádi település.

Nyírlugos: 24,6 fok, Zabar: 24,3 fok – közölte szombati adatokat ismertetve az Országos Meteorológiai Szolgálat, hozzátéve azt is, hogy ezek nem csúcshőmérsékleti értékek, hanem napi hőingás adatok. Zabarban szombaton hajnalban a hőmérséklet minimuma -3,1 Celsius-fok volt, míg a délutáni legmelegebb órákban 21,2 Celsius-fokot regisztráltak.

Kiemelték, hogy a 25 fok körüli napi hőingás Magyarországon ha nem is példa nélküli, de meglehetősen ritka, évente mindösszesen néhány alkalommal és néhány térségben fordul elő.

Hazánkban a legnagyobb hőingású időszakok általában az átmeneti évszakokhoz kötődnek, legjellemzőbben ilyen időjárási helyzetben hangzik el gyakran jó tanácsként, hogy réteges öltözködés a javasolt, azoknak, akik korán vagy késő este indulnak útnak. Alapesetben már a 15-20 fokos napi hőingás is magas értéknek számít. A nagy napi hőingás elsősorban a szív- és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők állapotára lehet negatív hatással; de vérnyomás-ingadozást és ízületi panaszokat is okozhat.

 

Kiemelt fotó: Talaj menti köd a felvidéki Óbást közeléből fotózva 2018. október 6-án (MTI Fotó: Komka Péter)