Újabb huszonhat kistelepülési fejlesztés nyert támogatást Nógrád megyében

Összesen 3 milliárd 848 millió forint összértékben kezdődhetnek fejlesztések nógrádi falvakban és kisvárosokban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként – jelentette be a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerdán délelőtt a salgótarjáni Megyeházán tartott sajtótájékoztatóján. Skuczi Nándor kiemelte: a megvalósuló projektek a kormány Családvédelmi Akcióterve és a Magyar Falu Program által kitűzött célok egyaránt jól illeszkednek. Kiemelte: a támogatott fejlesztésekkel úgy Magyarország Kormánya, mint területi szereplőként a Nógrád Megyei Önkormányzat, egyaránt a vidéken való boldogulást segítik.

Skuczi Nándor emlékeztetett rá, hogy a 2014-2020-as Európai Uniós költségvetési ciklusban Nógrád megyei községekben és kisvárosokban megvalósuló beruházásokra 41 milliárd forint állt rendelkezésre. Ismertette: ez a  keret 2019-re kimerült, azonban egy forrásátcsoportosítás eredményeképpen további bő 6 milliárd forint értékben pályázhattak beruházásokra a megyei települések.

Tavaly már ebből a keretből ítéltek oda 2 milliárd 400 millió forintot tíz településnek bölcsődék fejlesztésére, most közel 4 milliárd forint elosztásáról született döntés. A 26 fejlesztés 24 nógrádi települést érint, Pásztó városa három konstrukcióban is támogatásban részesül.

Összesen mintegy 1 milliárd 175 millió forint összértékben valósíthatnak meg turisztikai fejlesztést Pásztó és Bánk önkormányzatai, a Drégely és Környéke Kulturális és Szabadidő Egyesület, továbbá a Mátraalja Térségfejlesztő Nonprofit Kft. Bátonyterenye Szorospatak városrészében. Bölcsőde építésére 451 millió forint támogatást ítéltek oda, az összegen Patvarc és Buják önkormányzatai osztoznak.

Belterületi csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos fejlesztések több mint 1 milliárd 600 millió forintból indulnak Garábon, Dorogházán, Kisbágyonban, Mátraszelén, Erdőkürtön, Szécsényfelfaluban, Szuhán, Kisecseten, Ipolytarnócon, Bercelen és Hollókőn. Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése, jellemzően orvosi rendelők helyi igényeknek megfelelő felújítása Pásztón, Szandán, Karancsalján, Mohorán, Kállón, Dejtáron, Endrefalván és Pusztaberkiben kapott zöld utat, a beruházások összértéke 465 millió forint. Mindezeken túl Pásztó önkormányzata a szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztésére is támogatást nyert, 150 millió forintot.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Nógrád megye számára eredetileg rendelkezésre álló 41,13 milliárd forintos keretből különböző gazdaságélénkítő, az egészségügyi- és szociális alapellátás fejlesztésére irányuló, turisztikai és energetikai projektek valósulnak meg, de a keretből finanszíroznak több megyei foglalkoztatási paktumot és egyes alsóbbrendű utak felújítását is. Erre a keretre Nógrád megye bármely települése pályázhat(ott), kivéve Salgótarjánt, a megyei jogú városnak ugyanis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban “önálló kerete” van, 9 milliárd 200 millió forint összértékben.

Skuczi Nándor úgy fogalmazott: ez eddigi és a most zöld utat kapott fejlesztések hozzájárulnak Nógrád megye fejlődéséhez. “Hiszem, hogy egyre inkább olyan komfortos lakókörnyezetet, életteret tudunk biztosítani az itt élőknek, amely a helyben boldogulást segíti” – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

 

3100.hu Fotó: Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a nyertes pályázatokat ismertető sajtótájékoztatóján