Újabb három pálinkakiválóság Nagykeresztúrról

Jázmin szőlőből készült az idei év legjobb pálinkája, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny eredményeit csütörtökön hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is kiosztottak. A legjobb 10 ezer palack feletti pálinka idén a Bolyhos Ágyas szilvapálinka, a legeredményesebb pálinkafőzde kategória első helyezettje pedig az 1 Csepp Pálinka lett. A versenyre idén 309 tétellel nevezett 48 pálinkaház, amelyből 25 szakértő bírálata alapján választották ki a legjobbat.

A legeredményesebb pálinkafőzde díját idén három főzdének ítélte oda a Pálinka Nemzeti Tanács: az első helyezett az 1 Csepp Pálinka, a második a Brill Pálinkaház, a harmadik Zimek Pálinka Manufaktúra lett. Magyarország legjobb 10 000 palack feletti pálinkája 2018-ban a Bolyhos Ágyas szilvapálinkája lett, a legjobb pálinka díját pedig a Brill Pálinkaház Jázmin szőlő pálinkája nyerte el.

A Pálinka Nemzeti Tanács és az Agrárminisztérium Pálinka Országkóstoló Versenyének díjátadó gálája az Országház Felsőházi termében (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)
A Pálinka Nemzeti Tanács és az Agrárminisztérium Pálinka Országkóstoló Versenyének díjátadó gálája az Országház Felsőházi termében (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Nógrád megye idén is szépen teljesített, elsősorban a nagykeresztúri pálinkák jóvoltából. Tusják Milán, a CRUXX termékeket készítő és forgalmazó cég értékesítési vezetője a 3100.hu megkeresésére kiemelte: bár idén az egyszerűbb pálinkáinkat versenyeztették meg, mégis a legjobbak között végeztek.

Az eredmények is ezt tükrözik: 4 ezüst, 3 bronz és 3 pálinkakiválóság minősítés. Ha ehhez hozzávesszük az elmúlt évek eredményeit, akkor gyakorlatilag nem maradt olyan pálinka a repertoárunkban, aminek ne lenne arany, ezüst vagy bronz minősítése. Mindezen eredményeket pedig az országos versenyen, hazánk legnagyobb és legösszefogottabb versenyén értük el. A jövőbeni terveink között így már az szerepel, hogy “szintet lépünk” és elindulunk több nemzetközi versenyen is. Úgy érzem készen állunk rá! – mondta Tusják Milán.

A nagykeresztúri CRUXX Gemina Wine & Spirit pálinkái közül a fekete cseresznye, a feketeribizli és a Sauska törköly bronzérmes; a Bukolyi birs, a Kieffer körte, a sárga vilmoskörte és a meggy pálinka ezüstérmes lett; utóbbi három egyben pálinkakiválóság címet is kiérdemelt.

A nagykeresztúriakon kívül márkházai és bánki pálinkák kerültek még be a legjobbak közé Nógrád megyéből. A Márkházi Pálinkafőző Társaság Kft. szilva pálinkája ezüstérmet, míg sárgamuskotály szőlőpálinkájuk bronzérmet érdemelt ki. A Bánki Pálinkaház Kft. Irsai Olivér szőlőpálinkája arany minősítést kapott.

 

A verseny lebonyolítói között is van nógrádi szakember

Az országos megmérettetésen nem csak a pálinkafőzdék oldaláról volt érintett megyénk, hiszen – a korábbi évekhez hasonlóan – ezúttal ott volt a pálinkaverseny Bizottsági Tagjai között a CRUXX Gemina Wine & Spirit termékek minőségéért és fejlesztéséért felelős szakembere is.

Mindkét rendezvény szervezőit személyesen ismerem, részben a Corvinus Egyetem pálinkamester szakmérnöki képzéséről, részben pedig a különböző szakmai tréningekről. Évek óta állandó tagja vagyok a versenyt előkészítő bizottságnak, már harmadik éve az én felelősségem, hogy az egyedi kódszámokkal ellátott pálinkaminták keveredés nélkül, megfelelő sorrendben és tempóban kerüljenek a bírálókhoz, illetve annak megteremtése is, hogy mind a zsűri, mind a háttércsapat gördülékenyen tudjon dolgozni – tudtuk meg Schmidt Esztertől.

Hozzátette: maga az Országkóstoló tulajdonképpen két megmérettetést foglal magában. Az egyik az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny, amelyen kifejezetten képzett pálinkabírálók értékelik a nevezett tételeket; a másik pedig a Nemzeti Pálinkakiválóság Program, ahol pálinkaházaktól független pálinkaszakértők mellett gasztronómiában, borok és párlatok bírálatában nemzetközi szinten is jártas szakemberek alkotnak véleményt az italokról.

Az eredményekből összefoglaló kiadvány is készül, amely elsősorban a fogyasztóknak mutatja majd be, hogy mely pálinkákat érdemes levenni a boltok polcairól.