Újabb fejlesztéseket készítenek elő Mátraverebély-Szentkúton

Újabb fejlesztések előkészítése kezdődhet meg a mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhelyen. A kormány a beruházások előkészítéséhez, tervezési feladatokhoz 170 millió forintot biztosít, az erről szóló döntés december utolsó napjaiban jelent meg a Magyar Közlönyben.

A 3100.hu megkeresésére Marótyné Ugron Éva, a kegyhely intézményvezetője elmondta: a korábbi években megvalósult nagy fejlesztések hozták a várt eredményeket, a megnövekedett látogatószámból fakadó tapasztalatok jelentik a most tervbe vett újabb beruházás alapját. Kiemelte: a most megítélt összeget előkészítési költségekre költhetik, a megvalósításhoz szükséges forrás rendelkezésre bocsátásáról még nem született meg a döntés. A tervezés azonban elindult, két fő prioritás mentén.

A mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztésének előkészítéséhez szükséges forrás biztosításáról szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg, még december utolsó napjaiban. Ebből kiderült: a fejlesztést a fenntartó, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány által alapított Fons Sacer belső egyházi jogi személy valósítja majd meg a Magyar Turisztikai Ügynökség közreműködésével. Az előkészítési munkákra 170 millió forintot biztosít a kormány.

A kegyhely intézményvezetője ismertette: megtervezik többek között egy napelemes kiserőmű kialakítását, melyet a kegyhelytől viszonylag távol, esztétikai zavarás nélkül helyeznének el. A napelempark teljesítménye egy kisebb falu energiaszükségletével egyenértékű elektromos áramot termel majd, melyet a templom fűtésére, illetve az új létesítmények energiaigényének fedezésére fordítanak. Ezzel – nem mellékes szempontként – javítják a fenntarthatóságot is.

Marótyné Ugron Éva kitért arra is, hogy a támogatásból megkezdhetik a kegyhely családbarát céljai között megfogalmazott fejlesztések előkészítését is, melynek részeként családi apartmanok épülnek majd, összesen 100 férőhellyel. Ezen felül elsősorban a családos, illetve gyermektábori látogatók igényeire reagálva multifunkcionális sportpálya és több játszótér is felépülhet majd a kegyhelyen és közvetlen környezetében.