Újabb erdei területeket tisztít meg az Ipoly Erdő Zrt.

Sikeresen pályázott az Ipoly Erdő Zrt. a Tisztítsuk meg az Országot! program kiírására, így májusban mintegy 430 köbméternyi, illegálisan lerakott hulladékot szállítanak el az általuk kezelt területekről – tájékoztatta az erdőtársaság a 3100.hu-t.

A vállalat közleményéből kiderül: az Ipoly Erdő Zrt. hat erdészetének területén, négy körzetben, 30 helyszínen zajlik az illegális hulladék felszámolása. A szemét elszállítására és ártalmatlanítására több mint 6 millió 800 ezer forint támogatást nyertek, az összegyűjtést pedig saját forrásból finanszírozzák. Az erdőgazdaság hozzátette: a további illegális szemétlerakók kialakításának megelőzéséért a kritikus területeken tíz sorompót helyeznek el, erre közel négymillió forint pályázati keretösszeg áll rendelkezésükre.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2020-ban indította el a Tisztítsuk meg az Országot! elnevezésű projektet, melynek célja, hogy a Kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében foglaltak alapján sor kerüljön az ország területén elhagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolására.

Kovács Márton, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke kiemelte: a program keretében tavaly decemberben az erdőgazdaság munkatársai 60 köbméter illegálisan lerakott hulladékot szállítottak el, az újabb támogatásnak köszönhetőn most ezt a munkát folytathatják. Ismertetése a szerint az erdők területére főleg vegyes kommunális szemetet és építési törmeléket raknak le, azonban találtak már autóalkatrészeket, gumiabroncsokat, sőt, veszélyes hulladékot is.

Hatvan köbméter szemetet szállítottak el térségünk erdeiből

Az állami erdőgazdaságok tavaly 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében.

Az erdőgazdaság főmérnöke kifejtette továbbá: az elmúlt egy évben, valószínűleg a járványügyi korlátozások miatt jóval többen érkeztek az általuk kezelt erdőkbe, hétvégente a Börzsöny és a Cserhát túraútjai is megtelnek kirándulókkal. Az Ipoly Erdő Zrt. szeretné, ha a látogatók minél tisztább, egészségesebb környezetben kapcsolódhatnának ki, ennek érdekében pedig a pályázati forrás biztosította munka mellett, bár kisebb mértékben, de folyamatosan végez hulladékelszállítást a működési területén.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)