Újabb darabbal készül a Zenthe Ferenc Színház

A Tanítónő című darab olvasópróbája a Zenthe Szalonban (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)

Bródy Sándor egyik legismertebb művét, a Tanítónőt viszi színre a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház – olvasható a teátrum portálunkhoz eljuttatott közleményében.

Mint írják, a sokoldalú szerző a magyar irodalomban korábban nem ábrázolt konfliktusokat jelenített meg, a nagyvárosi életet pedig ugyancsak újszerűen ábrázolta. A darab főszereplője, Tóth Flóra a pesti tanítóképző után egy bácskai faluban vállal munkát. A fiatal tanítónő lelkesen, tettvággyal érkezik a kis faluba, pár hónap múlva azonban megalázva menekül el onnan – a községgel együtt pedig élete szerelmét is hátrahagyja.

Bródy színművét Kis Domonkos Márk, Jászai Mari díjas színész, rendező állítja színpadra. Tóth Flóra szerepében Hege Veronika alakít majd, mellette Hajdu Tibort, Rácz Jánost, Vándor Évát, Máté Krisztiánt, Móczár Bencét, Bocskai Virágot, Baksa Imrét, Albert Pétert, Házi Anitát, Erdélyi Gábort, Farkas Zoltánt, Kecskés Alexiszt, valamint Kántor Zoltánt is láthatja majd a közönség. A művészek már megkezdték a próbafolyamatot, a darab olvasópróbáját hétfőn tartották a Fő téri Zenthe Szalonban. A bemutatót eredetileg májusra tervezte a színház, azonban a járványhelyzet miatt valószínűleg csak később kerül sor a premierre – tették hozzá.

Bizalmat szavaztak Simon Lajosnak a folytatásra

Garanciát jelent a fejlődésre, a hagyományok ápolására, illetve a kiemelt minősítés megőrzésére Simon Lajos eddigi tevékenysége – olvasható a szakmai bizottság értékelésében, mely a Zenthe Ferenc Színház ügyvezető igazgatói posztjára beérkezett pályázatokat bírálta el. A bizottságban színházigazgatók, színművészek, a salgótarjáni teátrum munkatársa, illetve az önkormányzat képviselői is helyet kaptak.

Egybehangzó véleményük szerint Simon Lajos átgondolt, alapos pályázatot nyújtott be, melyet céltudatosság jellemez. A teátrumot immár kilenc éve vezető szakember konkrét lépéseket mutatott be a salgótarjáni származású és kötődésű fiatal művészek, színházi szakemberek foglalkoztatásával, illetve képzésével kapcsolatosan. A művészeti program mellett az üzemeltetéssel, a fenntartással, illetve a műszaki fejlesztéssel kapcsolatban is világos tervet fogalmazott meg, különös tekintettel a teátrum új épületének kialakítására.

A színház vezetésére vonatkozó, szakmai helyzetelemzésre épülő, fejlesztési elképzeléseket is tartalmazó programja bemutatja az intézmény megújulási tervét és irányát is – fogalmaznak az összegzésben. A Bizottság végül egyhangúan, kilenc igen szavazattal támogatta Simon Lajos pályázatát, aki a következő években is a Zenthe Ferenc Színház élén folytathatja megkezdett munkáját.

 

Kiemelt fotó: A Tanítónő című darab olvasópróbája a Zenthe Szalonban (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)