Újabb csata a helyi politikai háborúban

Tolnai Sándor nem vesz részt a 2016. évi költségvetés előkészítésében közreműködő bizottság munkájában – jelentette be a FIDESZ- KDNP Frakciócsoportja. Nyilatkozatukban lemondásra szólították Dániel Zoltán alpolgármestert.

Mi történt pontosan?

 

[highlight background=”#ff0000″ color=”#fff”] Lukács Zoltán, 2015. október 28., szerda [/highlight]

A sort – legalábbis ebben a témában – a nemrégiben salgótarjáni irodáját megnyitó MSZP frakcióvezető-helyettes Lukács Zoltán nyitotta múlt héten szerdán, aki elmondta: helyi irodájának megnyitása óta tájékozódott a városvezetőknél és megdöbbenéssel tapasztalta, mennyire magára hagyta Salgótarjánt a kormány és a kormánypárti képviselők – beleértve a volt polgármestert és a jelenlegi országgyűlési képviselőt. Véleménye szerint nem voltak megfelelő módon elvégezve azok a rendszerszerű átalakítások, amelyek szükségesek lettek volna ahhoz, hogy hosszútávon lehessen a városban felelősséggel gazdálkodni. Mint mondta: pedig ezt könnyen megtehette az előzővezetés, hiszen maga mögött tudva a jobboldali kormányt, mindig központilag hozzátették azt az összeget, ami a működéshez és a gazdálkodáshoz kellett.

Most pedig az a helyzet, hogy politikai okokból szembefordult a kormányzat Salgótarjánnal, Salgótarján vezetésével. A Kormány láthatóan megpróbálja kivéreztetni Salgótarjánt, láthatóan bosszút akar állni azért, mert az itt élő polgárok többsége baloldali polgármestert és városvezetést választott. Még az sem érdekli őket, hogy ezzel a bosszúval tulajdonképpen még a saját szavazóik életét is megnehezítik és mindenki másét is, aki itt él

– mondta, majd hozzátette: ami itt történni fog, ha nincs központi segítség, akkor azt az előző városvezetés számlájára kell írni és meg kell nevezni azon felelősöket, akiknek a politikája és tevékenysége oda vezetett, hogy ma Salgótarján több mint egymilliárd forintos hiánnyal küzd évente, mert azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy az egy éve hivatalba lépett városvezetés tevékenysége okozza ezt a helyzetet.

 

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] Közgyűlés, 2015. október 29., csütörtök [/highlight]

 

Fekete Zsolt (MSZP) alpolgármester a helyzetet összefoglalva elmondta, a város pénzügyi helyzete 2007 óta romlik, 2011-től “kijárásos alapon” jelentős nagyságrendű központi támogatások tartották életben a költségvetést, ez azonban 2014-ben megváltozott. Magyarázata szerint a 2006-tól a várost irányító Fidesz-KDNP-s önkormányzatot 2014 októberében leváltó baloldali városvezetés már nem kapta meg a korábbi támogatásokat.

Turcsány László (Fidesz-KDNP) képviselő emlékeztetett, már az előző önkormányzat is próbált szigorítani, és intézkedési tervet is készített. Bár azt az akkori ellenzék nem szavazta meg, ők most részt vesznek a közös munkában – tette hozzá.

A munkacsoportról 13 igen szavazattal, egy tartózkodással döntött a salgótarjáni közgyűlés – erről itt írtunk korábban.

 

[highlight background=”#ff0000″ color=”#fff”] Dániel Zoltán, 2015. október 30., péntek [/highlight]

 

Az alpolgármester a helyi rádióban és televízióban is megnyilvánult az előző napi közgyűlés tekintetében. A Rádió Focus adásában elmondta:

…a tegnapi ülésen Turcsány László, a FIDESZ frakció-vezetője egyik indulatos hozzászólásában mondta, hogy: „ők is látják a hiányt, ezt csakis adókivetéssel, megszorítással, költségcsökkentéssel lehet elérni”. Frakcióvezető úr nagyjából jó helyen keresgél. Én azt mondom, bízzuk ezt a munkacsoportra, bízzuk ezt a gazdasági szakemberekre, ők ki fogják dolgozni azt az intézkedés-csomagot, amire a városnak feltétlenül szükséges van.

A városi televízió által készített riport alább tekinthető meg.

 

A vitát kiváltó megszólalás a Közgyűlésről feltöltött videó tanúsága szerint az alábbi szövegkörnyezetben hangzott el Turcsány Lászlótól, a FIDESZ-KDNP városi frakcióvezetőjétől:

Azért, hogy magyarra fordítsam (az előterjesztés szövegét – a szerk.), hogy mit is jelent ez, elolvasom A és B verzióban is. Tehát.

“Az előzetes modellszámítás szerint a 2016. évi költségvetés működési bevételei és kiadásai között jelentős nagyságrendű hiány mutatkozik. Elkerülhetetlennek tűnik az egyensúlyos költségvetési javaslat Közgyűlés elé történő beterjeszthetőségére tekintettel a kialakult helyzet okainak a feltárása, továbbá a hiány megszüntetése érdekében a bevételek növelésére, illetve a kiadások csökkentésére irányuló lehetőségek feltárása.”

Ezt magyarra fordítom: adók kivetését, működési megszorításokat tervez vagy tartalmaz, úgy egyébként, hogy intézkedési tervet az önkormányzat vezetése e mögé nem tett. Számtalanszor felhívtuk rá a figyelmet, kértük az önkormányzat vezetését, polgármester urat is az elmúlt egy évben, hogy intézkedési tervet tegyenek le az asztalra.

Nem gondolom, inkább remélem azt, hogy ez a munkacsoport nem azért jön létre, hogy a felelősséget valamilyen szinten szétkenje. Hiszen tudjuk nagyon jól, hogy a polgármester úrnak van két gazdasági tanácsadója is és még eddig egyetlen egy olyan gazdasági tanácsot nem láttunk – lehet, hogy a kulisszák mögött történt ilyen – ami előremutató lenne, amiről mi is tudnánk. Egyelőre nem tudunk róla. Képviselőtársam, Tolnai Sándor lett delegálva ebbe a munkacsoportba, viszont azzal a gondolattal megy ebbe a munkacsoportba, hogy az intézkedési tervet alapegységnek tartja, ezt mindenképpen létre kell hozni, meg kell csinálni és egyéb olyan belső strukturális változtatásokat is meg kell tenni, melyek az első lépések ahhoz, hogy tényleg abba az irányba menjünk el, hogy a város költségvetése egyensúlyos legyen. Bárhogy nézzük is ezt most – finomhangoláson is –, ezek fájdalmas döntések lesznek.

Arra kérem önöket, hogy ha ez a munkacsoport feláll, legyenek egymással nagyon korrektek és vegyék figyelembe azokat a jelzéseket, melyeket mi és a Jobbik képviselője is az önök irányába kifejez.

 

[highlight background=”#ffaa00″ color=”#fff”] Becsó Zsolt, 2015. november 1., vasárnap [/highlight]

 

A térség országgyűlési képviselője már vasárnap előrevetítette a mostani helyzetet. Mint azt közösségi oldalán írta:

Még el sem kezdte a munkacsoport a munkát, de az ítélet már megszületett. 2006 előtt rendbe volt minden (MSZP éra), 2006 – 2014 között felelőtlen semmittevés volt, hitelfelvétellel és kormányzati különtámogatással (Fidesz éra), 2014 októberétől a városvezetés már nem tehet semmiről (MSZP éra), ezért a maszatolás jegyében munkacsoportot hoznak létre. A Fidesz frakciót a jó szándék vezette, amikor úgy döntöttek, hogy vállalják a közös munkát. A döntés után azonban gyorsan kiderült, hogy ez egy kommunikációs trükk volt. Mindenki felelős mindenért, de legfőképpen az ellenzék, meg a képviselő és a Kormány. Ebből nem kérünk! A város fejlődésének elősegítése közös ügyünk, de a város vezetésének felelőssége a mindent elfoglalni szándékozó, a múlt embereit helyzetbe hozó, együttműködésre csak verbálisan képes szocialistáké. Először ismerjük meg a városvezetés elképzeléseit, tervezett intézkedéseit, majd fogalmazzuk meg véleményünket. Ne üljünk fordítva a lóra!

 

[highlight background=”#ffaa00″ color=”#fff”] FIDESZ-KDNP, 2015. november 3., kedd (a nyilatkozat nyilvánosságra kerülésének napja) [/highlight]

 

 

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] Önkormányzat, 2015. november 4., szerda [/highlight]

 

“Távol maradt a Fidesz a Salgótarján költségvetését előkészítő munkacsoport első üléséről” címmel jutatott el sajtóközleményt honlapunkhoz a mai napon Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Salgótarján önkormányzata 2015. október 29-i ülésén 13 igen szavazat és 1 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy munkacsoportot hoz létre a 2016-os költségvetés előkészítése érdekében.

A munkacsoportba két baloldali politikus mellett a Fidesz és a Jobbik képviselőjét, valamint három hivatali dolgozót jelöltek, és megszavazták, hogy tanácskozási joggal meghívják Becsó Zsoltot, Salgótarján kormánypárti országgyűlési képviselőjét is.

November 2-án a Fidesz-KDNP ellenzéki frakciója közleményben tudatta az állampolgárokkal, hogy nem vesznek részt a munkacsoport tevékenységében. Döntésük azért meglepő, mert az október 29-i közgyűlésen az egy tartózkodó szavazatuk mellett frakciójuk minden tagja igennel voksolt a munkacsoport megalakítására és működésére.

Az önkormányzat azért kezdeményezte a munkacsoportot megalakítását, hogy abban a politikai pártok delegáltjai és a hivatal szakemberei együttesen tekintsék át az előző 10 év önkormányzati gazdálkodását, és tegyenek javaslatokat a költségvetés stabilizálására. Ez pártérdekeken felülemelkedő, városi ügy, ezért váratlan a Fidesz-KDNP frakció távolmaradása. Salgótarján érdekei, a közösen tervezett jövő fontosabbak a hangulatkeltésnél, ezáltal az elmúlt években generált, valós problémák elkendőzésénél.

A munkacsoport 2015. november 4-én a Fidesz-KDNP delegáltjának távollétében megtartotta első ülését és a közgyűlés határozatának megfelelően elvégzi feladatát. A munkacsoport 2015. november 13-i hatállyal megteszi javaslatait a közgyűlésnek a 2016-os év költségvetésének stabilizálására. A munkacsoport tagjai bíznak abban, hogy a Fidesz-KDNP delegáltjai a város és a nekik bizalmat szavazó választópolgárok érdekeit előtérbe helyezve, jelenlegi álláspontjukon felülemelkedve bekapcsolódnak a munkacsoport tevékenységébe. Valamint bíznak abban, hogy Becsó Zsolt országgyűlési képviselő Úr is részt vesz a munkacsoport tevékenységében – írják.