Újabb 606 millió forint támogatás a nógrádi településeknek

Újabb 606 millió forint nógrádi pályázati összegről hozott támogatói döntést a Regionális Operatív Programok Irányító Hatósága. Ezzel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Nógrád megye számára rendelkezésre álló 41 milliárd 130 millió forintos forráskeretből, már több mint 38 milliárd forint összköltségű projekt került támogatásra – közölte a 3100.hu-val a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Skuczi Nándor ismertette: a mostani döntések eredményeképpen 12 fős bölcsődét alakíthatnak ki Nádújfaluban mintegy 100 millió forintból, Karancsalján pedig óvodafejlesztés valósulhat meg 103 millió forintból. Balassagyarmaton egy “zöld szemléletű”, komplex városrehabilitációs projekt valósulhat meg mintegy 239 millió forint támogatásból. Önkormányzati tulajdonú épületek (óvodák, orvosi rendelők, községházák) energetikai korszerűsítése történhet meg Nógrádkövesden 33,7 millió forintból, Ipolyszögön 35 millió forintból, Mihálygergén 22 millió forintból, Nógrádsipeken 44 millió forintból és Csécsén 30 millió forintból.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Nógrád megye számára rendelkezésre álló 41,13 milliárd forintos keretből különböző gazdaságélénkítő, az egészségügyi- és szociális alapellátás fejlesztésére irányuló, turisztikai és energetikai projektek valósulhatnak meg, de a keretből finanszíroznak több megyei foglalkoztatási paktumot és egyes alsóbbrendű utak felújítását is. Erre a keretre Nógrád megye bármely települése pályázhat, kivéve Salgótarjánt – a megyei jogú városnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban ugyanis “önálló kerete van”, 9,2 milliárd forint összértékben.

A nyertesek a hivatalos értesítést ma kapják meg, de ezzel a megye fejlődése érdekében végzett közös munka nem áll meg, hiszen ezeknél a projekteknél is rövidesen megtörténik majd a támogatási szerződések megkötése, majd ezt követően a fejlesztések megvalósítása – tette hozzá Skuczi Nándor.

 

Kiemelt fotó: Mátraszelén többek között az orvosi rendelő felújítására nyílt lehetőség a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program megyei keretéből (Fotó: Skuczi Nándor | Facebook)