Újabb 5,7 milliárd forint Nógrád megyei támogatásról született döntés

 

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése második alkalommal tartott pénteken soron kívüli közgyűlést annak érdekében, hogy újabb TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) támogatásoknak nyissa meg az utat Nógrád megyében – tájékoztatta a 3100.hu-t Skuczi Nándor.

 

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke közleményében emlékezetet rá: Magyarország átfogó és hosszú távú fejlesztési irányát jelöli ki a 2014-2020-as időszak egyik fő prioritása, a gazdasági növekedést segítő helyi és térségi fejlesztések megvalósítása. Ennek keretében cél a térségi versenyképesség és a foglalkoztatás növelése, elősegítve ez által a teljes foglalkoztatottságra, a munkaalapú társadalomra vonatkozó nemzeti célok megvalósítását.

A területi operatív programok e gazdaságélénkítő fejlesztési “csomag” részét képezik, melyek közül kiemelkedik a jelentős forráskerettel rendelkező Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. Ez elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat, az önkormányzatok gazdaságfejlesztési és azzal összefüggő város- és településfejlesztési programjait támogatja, eltérő területi igényekre reagál, ezekre szabott beavatkozásokat valósít meg, és azokkal összhangban a térségek belső erőforrásaira építő fejlesztéseket céloz meg.

 

Az első körben 17 darab felhívás került kiírásra, 30,5 milliárd forint kerettel. A felhívásokra beérkező támogatási kérelmek elbírálására a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár Döntés-előkészítő Bizottságot (DEB) állított fel.

A közgyűlés korábbi, 2017. április 7-ei ülése alkalmával nem történt meg a DEB által első körben tárgyalt összes támogatási kérelem elbírálása. Ekkor 130 támogatási kérelem vonatkozásában hozta meg támogató döntését a közgyűlés – emlékeztet rá Skuczi Nándor. A megyei elnök kiemelte: a második, soron kívüli közgyűlés összehívására azért került sor, hogy az eddig szakmai értékelés alatt álló támogatási kérelmek jóváhagyásáról dönteni tudjon a testület.

A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése pénteken megtartott zárt ülésén az általam hozott döntési javaslattal változatlan formában egyetértett, azt megerősítette. Ezzel a döntéssel újabb 27 darab fejlesztési projekt – közel 5,7 milliárd forint értékben – kapott “zöld utat”. Reményeink szerint a kivitelezések rövidesen megkezdődhetnek

– zárta közleményét Skuczi Nándor.

 

Kiemelt fotó: Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke (Fotó: Kelet-Nógrád Közéleti Magazin)