Újabb 2,9 milliárd forint fejlesztési támogatás érkezik a nógrádi településekre

Újabb 24 nógrádi pályázat esetében született pozitív döntés, összesen 2,9 milliárd forint vissza nem térintendő támogatásról. A mostani döntés hatására a Terület- és Településfejlesztési Program 41 milliárd forintos megyei keretét már közel teljes egészében felosztották – közölte a 3100.hu-val a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Skuczi Nándor összegzéséből kiderült: ipari parkok és iparterületek fejlesztése indulhat 5 településen, a turizmusfejlesztés területén 3 pályázó kapott zöld utat, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése 15 településen valósulhat meg, 1 település pedig egészségügyi alapellátásának fejlesztésére nyert támogatást. Hozzátette: a nyertes önkormányzatok a hivatalos értesítést hétfőn kapják kézhez.

A mostani pozitív döntések eredményeképpen hamarosan iparterületek, ipari parkok fejlesztése valósulhat meg Balassagyarmaton, Egyházasdengelegen, Érsekvadkerten, Karancslapujtőn és Szurdokpüspökiben. A turizmusfejlesztés területén Kozárd önkormányzatának vezetésével Kelet-Nógrádban, a Kelet- és Dél-Cserhátban, Hollókő világörökségi falu vonzáskörzetében kiteljesíthetik a természeti értékek tárházát, továbbá a hagyományos palóc kultúra és a kortárs magyar művészet értékeit. A turizmus területén ökoturisztikai fejlesztések kezdődhetnek a palotási tónál, míg a Fenyves Egyesület a megye élelmiszeripari és borászati örökségét teheti turisztikai szempontból hasznosíthatóvá.

A 41,13 milliárd forintos megyei keretből salgótarjáni fejlesztés nem valósul meg, a megyeszékhely ugyanis saját kerettel rendelkezik ebben az operatív programban, melynek összege 9,2 milliárd forint. A keretösszegek fajlagosan (lakosságszámra vetítve) a legmagasabbak úgy a megyék, mint a megyei jogú városok között.

Energetikai korszerűsítést kaphat a közösségi ház Dorogházán, a művelődési ház Bujákon, Taron, Palotáson, Mátranovákon, Mátraterenyén, Mátraszelén és Karancslapujtőn. Felújítást kap a községháza Karancslapujtőn; az iskola Mátraterenyén és Bárnában; a hivatal, faluház és tanácsadó ház Jobbágyiban; az idősek otthona Ecsegen; egy önkormányzati ingatlan Palotáson; míg Bátonyterenyén a kisebbségi centrum, az Ózdi úti orvosi rendelő és a művelődési központ is. Bujákon az egészségügyi alapellátás komplex fejlesztését valósíthatják meg.

 

(Kiemelt fotó forrása: Nógrád Megye Önkormányzata)