Újabb 10 milliárd forint összértékben indulhatnak megyei fejlesztések

88 nógrádi projekt kapott zöld utat, mintegy 10 milliárd forint összértékben. A Nógrád megye rendelkezésére álló 41,13 milliárd forintos keretnek így már mintegy 90 százalékát lekötötték a pályázók.

A nemzeti stratégiai fejlesztési programon belül jelentős forráskerettel rendelkező Terület- és Településfejlesztési Operatív Program eredményes megvalósítása Nógrád megye számára kiemelt fontossággal bír, mely feladatellátásban Nógrád Megye Önkormányzata meghatározó szerepet tölt be – közölte a 3100.hu-val Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Emlékeztetett rá: az év folyamán minden alkalommal tájékoztatták a megye lakosságát, amikor ebben a programban támogató döntések születtek és ezáltal a települési önkormányzatok – de gazdasági társaságok és civil szervezetek is – fejlesztési forrásokhoz jutottak. A hatékony munka eredményeként a Nógrád megye számára rendelkezésre álló 41,13 milliárd forint forráskeretből, mostanra már több mint 27 milliárd forintra kötöttek szerződéseket, ami a megyei forrás 63 százalékát jelenti – emelte ki Skuczi Nándor.

Úgy fogalmazott: azt a jó hírt tudom közölni, hogy újabb 88 darab fejlesztési projekt kapott támogatást, ami 9 milliárd 970 millió forint forrást jelent. Ezeknél a projekteknél is várhatóan pár héten belül megkezdődik a támogatási szerződések megkötése – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

 

Skuczi Nándortól a most zöld utat kapott fejlesztésekkel kapcsolatban konkrétumokról is érdeklődtünk. Kiderült: a most támogatást nyert 88 projekt túlnyomó többsége önkormányzati ingatlanok, így művelődési házak, bölcsődék, óvodák, iskolák, községházák energetikai és egyéb fejlesztéséhez, ktovábbá kulturális fejlesztésekhez, illetve helyi gazdasággal kapcsolatos beruházásokhoz kapcsolódik.

Olvasóink hozzászólásai több esetben irányultak már arra a kérdésre, hogy miért nem találni salgótarjáni fejlesztéseket a felsorolásban. Ennek oka, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program rendszerében a megyeszékhelyeknek külön keretük van. Így a Nógrád megye számára rendelkezésre álló 41,13 milliárd forintos kereten “osztoznak” az önkormányzatok Honttól Zabarig, illetve Ipolytarnóctól Kállóig, de ebből a keretből a megyeszékhely nem részesülhet. Salgótarján részére ugyanis egy külön keret áll rendelkezésre, 9,2 milliárd forint értékben. Ebből zajlanak többek között az óvodafelújítások, orvosi rendelők megújítása, illetve kialakítása, megvalósulhat a Beszterce tér rekonstrukciója, de ebből finanszírozzák majd például a Csokonai út és a Sugár út felújítását is.

A tízmilliárdos támogatás részeként többek között barnamezős területen rehabilitációja valósulhat meg Balassagyarmaton több mint 570 millió forintból, művészeti és kulturális központ kialakítása kezdődhet Bánkon 351 millió forintból, óvodafejlesztést hajthatnak végre Karancskesziben 288 millió forintból. Bárnában az egységes óvoda és bölcsőde fejlesztése kapott zöld utat 105 millió forint támogatással, Bátonyterenyén pedig többek között városi terek újulhatnak meg az új generáció igényeinek megfelelően 406 millió forintból.

 

(Kiemelt fotó forrása: Skuczi Nándor | Facebook)