Új táblákkal csökkentenék a zebrás gázolások számát

Az utóbbi években jelentősen emelkedett a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken a gyalogos elütések száma. Míg 2014-ben 207, addig 2019-ben már 271 ilyen típusú balesetet regisztrált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az elmúlt hat évben több mint 1500-an sérültek meg a zebrák közelében, ebből 77 eset halálos kimenetelű volt.

Meglepő módon a balesetek nagyobb része fényes nappal történt, a tavalyi évben napközben 149, éjszaka 95 gyalogost ütöttek el.

A Magyar Közút szeretné, ha ezek a számok csökkennének, ezért a következő két évben összesen mintegy 4000 gyalogos átkelőhelyi jelzőtáblát egészítenek ki fluoreszkáló, sárga kerettel. Ezek sokkal könnyebben észrevehetőek, láthatóak, így plusz védelmet jelenthetnek a gyalogosok számára. Első lépésként nyár végéig, az iskolakezdésre már 1000 táblát cseréltek ki országszerte a szakemberek.

Lehel Zoltán, a közút Nógrád megyei igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy az első évben Nógrádban összesen 22 csomópontot táblásítanak, ezek közül 16 Salgótarjánban, hat pedig a balassagyarmati mérnökség területén található, az ehhez kapcsolódó munkálatok hamarosan be is fejeződnek. A táblák kihelyezése mellett más eszközökkel is próbálják megóvni a gyalogosokat, többek között burkolat felújítással, burkolati jelek felfestésével. Ahol a láthatóság érdekében szükséges, ott eltávolítják a zavaró növényzetet, illetve ellenőrzik azt is, megfelelően megvilágított-e az átkelő.

 

Kiemelt fotó: Új táblákkal csökkentenék a zebrás gázolások számát (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt. | Facebook)