Új szaktantermet adtak át a Stromfeldben

Nyílt napot tartott pénteken a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az intézmény kínálatával az érdeklődő általános iskolások ismerkedhettek meg, de csatlakozva egyben a Szakmák Hetéhez, illetve a Modern Gyárak Éjszakájához időzítve átadták az iskola új szaktantermét is.

Az új EMCO gépekkel felszerelt terem révén a gépi forgácsolás és a CNC-megmunkálás új lehetőségeit tanulhatják meg a diákok. A szaktanterem a projektalapú oktatást erősíti az intézményben, lehetőséget adva arra, hogy a diákok akár önálló termékek létrehozásában is közreműködjenek.

Pomázi Gyula Zoltán, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke az átadón úgy fogalmazott: folyamatosan születnek az új iparágak, kiemelten fontos, hogy ezeket a folyamatokat a szakképzés is le tudja követni, az ilyen és hasonló fejlesztések pedig pontosan ezt szolgálják.

A gyakorlati képzés, az a fajta kézzel fogható tudás, ami egy ilyen géptermen keresztül átadható, a hazai ipar igazi versenyképességének alapja. Nem véletlen a szakképzés átalakítására vonatkozó kormányzati törekvés, nem véletlen a duális képzési rendszer bevezetése, nem véletlen a gyakorlati képzések jelentősége. Salgótarján és térsége megerősödésében, kiemelkedésében igen fontos szerep hárul azokra az oktatási-képzési helyekre, mint a szakképzési centrum, mert itt lehet igazán megmutatni, hogy az ipar számára fontos kompetenciákat “elő lehet állítani” – mondta Pomázi Gyula Zoltán.

Bozó János, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Szakgimnáziuma és Szakközépiskola vezetője emlékeztetett rá: a gépipariként közismert intézmény immáron 70 éve tölt be meghatározó szerepet az ipari-szakmai tudás átadásában és fejlesztésében, számottevő hatást gyakorolva a régió iparára is. A térségi szakemberigény kielégítésére gépészeti, informatikai és építőipari területeken is érdemben hozzájárulnak – emelte ki az igazgató. Bozó János szólt arról is, hogy az EMCO-terem egy újabb mérföldköve az intézményt érintő mintegy százmillió forintos fejlesztéssorozatnak.

Rendkívüli öröm, amikor egy iskola vezetője egy olyan dolog megszületésénél lehet jelen, melynek gondolata az elkötelezett és kreatív kollégáinak ötletéből fakad. Az összefogás és az együtt gondolkodás jelképe is ez a terem, amiért külön köszönetet szeretnék mondani Dániel László és Molnár István műszaki tanároknak és Máté Gábor gyakorlati oktatásvezetőnek – emelte ki Bozó János.

Baranyi Zoltán, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatója az új szaktanterem átadóján megfogalmazta: hagyományaikból merítve építik a jövő technikumát, projektszemléletű oktatással igyekeznek megfelelni az ipar legújabb kihívásainak.