Új piacteret kezdenek építeni idén Füleken

 

Fülek város önkormányzata újabb érdekes tervezeten dolgozik. Az elképzelés szerint a Piac utcában és a volt Művészeti Alapiskola udvarában egy új piactér kiépítése veszi kezdetét a következő hónapok folyamán.

 

A Művészeti Alapiskola elköltözése után kihasználatlan maradt az épület, mely terveink szerint négy új funkciót fog betölteni. Mint már arról tájékoztattunk, az épület egyik részébe költözött a városi rendőrség. A koncertterem is megőrzi eredeti funkcióját. Az épület harmadik részében egy nappal működő gondozási központ jön létre, míg a fennmaradó helyiségek adnak helyet az új piactérnek

– nyilatkozta Agócs Attila, Fülek polgármestere.

 

Falazott épület és fedett piactér

Az új piactér két részből áll majd. A Piac utca mentén falazott épület épül, melyben öt üzlethelyiség lesz – beleértve a helyi mezőgazdasági termékek kínálatát is. A létesítményen belül két bejárat lesz a fedett piactér udvarába.

Eredetileg szerettük volna megőrizni a koncertterem mögötti helyiségeket is. Ezek azonban normál üzemmódban működő üzleteknek adtak volna helyet, így a piactéren csupán 20 árusítóhely létesült volna, miközben az igény 35 – 40 árusítóhely között mozog. Úgy döntöttünk, hogy a befogadóképesség, a sérült tartószerkezet és a nem megfelelő állapot miatt, a koncertterem mögötti helyiségeket részben lebontjuk.

Ennek köszönhetően 36, fa szerkezeten álló tetővel fedett árusítóhely keletkezik. Az udvar átjárható lesz, mivel átköti a Piac utcát és a Koháry teret. A piactér illemhelyiségekkel is el lesz látva. Külalakja a kisvárosi ipari stílus szellemében készül majd.

 

 

Eltűnnek az utcáról a fémből készült vásári standok

Füleken, szerdán és szombaton tartanak piacnapot. A polgármester szerint meg kellene őrizni ezt a hagyományt. Szavai alapján – például karácsonyi vásár vagy más hasonló jellegű – rendezvények helyszíne is lehetne a fedett piactér.

Az a fontos, hogy a Piac utcából eltűnnek az ízléstelen, fémből készült vásári standok, amelyek rontják az összbenyomást a városközpontban. A jövőben parkolóhelyek létesülnének a helyükön, amivel tehermentesítenénk a városháza előtti parkolót. Ezek azonban hosszú távú, a következő választási időszakban megvalósítható tervek.

 

A munkálatok első fázisa 2017 tavaszán kezdődhet meg

Befejező szakaszába érkezett a tervezet projektdokumentációjának és költségvetésének előkészítése. Az eddigi becslések szerint, hozzávetőlegesen 350 – 400 ezer euró között mozoghat a végső összeg. Ebből 100 ezer eurót a régió támogatása érdekében nemrégiben jóváhagyott cselekvési terv biztosíthatná, amelyre az önkormányzat már beadta kérvényét. A további kiadásokat a városi költségvetésből finanszíroznák.

A város költségvetéséből kétszerre, 2017-ben és 2018-ban, merítenénk a szükséges összeget, hogy ne egyszerre terheljük a városi költségvetést. Amennyiben minden a terv szerint halad, az első fázis már 2017 tavaszán elkezdődhetne. A kész piacteret 2018 nyarán szeretnénk megnyitni

– tette hozzá a polgármester

 

Forrás és fotók: Fülek Város Önkormányzata