Új Palócország Egyesület: Leszakadt, elnéptelenedett városból régiós központ

 

Nógrád megye szempontjából minden idők talán legjelentősebb gazdaságpolitikai megegyezésére került sor március 21-én – fogalmaz közleményében az Új Palócország Egyesület. Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban tett látogatásának az egyik legnagyobb eredménye, hogy politikai nézetektől függetlenül, közösen kezdtek el dolgozni egy jobb városért. Az Új Palócország Egyesület egyik célja megvalósulni látszik, a pártok ugyanis felismerték az együttműködés szükségességét és megtették a legfontosabb lépéseket egy új és élhető megyeszékhelyért – olvasható a szervezet sajtóközleményében, melyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

 

Március 21-én, kedden Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Zsolt polgármester aláírták a Modern Városok Program keretében született együttműködésről szóló megállapodást. A miniszterelnök olyan csomaggal érkezett Salgótarjánba, amire senki nem számított. Üdvözöljük az új, közös utat, melynek eredményeképp valóban van remény Nógrád megye megújulására.

Minden bizonnyal nem irreális jövőkép többé a fellendülés, és joggal gondolhatjuk, hogy ezek után felgyorsulnak az események és kidolgozásra kerül egy olyan program a város és a kormány részéről, amely optimálisan fel tudja használni a közel 100 milliárd forintot, amely Salgótarjánba érkezhet. Az Új Palócország Egyesület ezúton is szeretné biztosítani a város, a megye és a kormány összes érintettjét, hogy továbbra is részt kívánunk venni bármilyen együttműködésben, mellyel segíteni tudjuk a térség gazdasági és társadalmi fejlődését. Bízunk benne, hogy minden a megyében elköltött támogatással egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az elmúlt 27 év lemaradását közös erővel le tudjuk győzni.

Ahhoz, hogy Salgótarján gazdasága fejlődni tudjon, kiemelkedően fontosnak tartjuk a négysávos főút és a várost elkerülő útszakasz elkészülését, valamint a barnamezős területek rekultiválását. A terveknek minél hamarabb el kell készülniük, hogy elkezdődhessen az effektív munka. A rekultiválás során létrejövő “új” ipari területekre betelepülő cégek felkutatását, már a fejlesztési tervekkel párhuzamosan meg kell kezdeni, valamint össze kell tudni hangolni a vállalatok igényeihez igazodó oktatás kialakítását. Működésük megkezdéséig el kell készülnie annak a rejtett emberi erőforrás adatbázisnak, mely tartalmazza a mozgósítható, hazahozható, potenciális munkavállalói réteget.

Véleményünk szerint a turisztika és gazdaság-ösztönzés szempontjából is meghatározó lenne egy szálloda felépülése a városban. Annak érdekében, hogy regionális központ tudjon válni Salgótarjánból ez egy hatalmas jelentőséggel bíró, igazi kulcsfeladat.

A városközpont modernizálására már régóta szükség van. A 60-as évek építészeti stílusát viselő belváros modern várossá alakítása pozitív hatással lenne az itt élőkre, valamint a városba látogató turistákra és potenciális befektetőkre egyaránt. Jó iránynak tartanánk, ha a város olyan helyi, vagy a megyéből származó tervezők bevonásával valósítaná meg a belváros rekonstrukcióját, akiknek kötődésük van a megyeszékhelyhez. Ennek elősegítése érdekében versenyt fogunk hirdetni, ahol ezek a tervezők lehetőséget kapnak Salgótarjánnal kapcsolatos terveik publikálására. Kiemelkedően fontosnak tartjuk a helyi szakemberek bevonását és a már meglévő tanulmányok és tervek hasznosítását, amely egyúttal a projekt előkészítési költségeit is minimalizálhatná.

Továbbra is fontosnak tartjuk a helyi fiatalok megszólítását és bevonását Salgótarján újjáépítésébe, a fejlesztési tervek ugyanis talán az ő életükre gyakorolhatják majd a legnagyobb hatást. Feladatunknak tartjuk a jövőbe vetett hitük megerősítését, hogy lesznek lehetőségeik és életterük szülővárosukban és annak térségében. A középiskolás és gimnáziumi tanulókat (11.-12.-13. osztály) megszólító kampányunk részeként, városimázs-építés céllal versenyt hirdetünk. Minden salgótarjáni középiskolát rövidesen fel fogjuk keresni és aktív szerepvállalásra ösztönözzük őket.

Az összes fejlesztési tervre vonatkozó egyezményt fontosnak tartjuk a város szempontjából, de vannak olyan gazdaságilag fontos lépések, melyek felgyorsítása a hatékony fejlődés érdekében kiemelkedő. Végre úgy néz ki, hogy elindulnak azok a folyamatok, amelyek ösztönzők lesznek a befektetők térségbe vonzásához, valamint az új, magasabb kvalitású munkahelyek mellett Salgótarján vonzóbb lehet az esetleges hazatérők, és a fiatalok számára is. A kormány és a város megállapodása által létrejött légkör, illetve fejlesztési irány remek háttérként szolgál céljaink megvalósításához. Úgy véljük, hatékonyan és gyorsan kell együttműködni az összes érintettnek a városi fejlesztésekkel kapcsolatban és olyan szakemberek bevonására van szükség, akik képesek megtalálni és kidolgozni a legmegfelelőbb koncepciót, hogy valóban “győztes város” lehessen Salgótarján – zárja közleményét az Új Palócország Egyesület.

 

Kiemelt fotó: Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban (Forrás: Új Palócország Egyesület | Niederland Dávid)