Új Palócország Egyesület: Célunk Palócország felvirágoztatása

 

2016 első félévében tíz fiatal salgótarjáni vállalkozó fogott össze egy nemes cél érdekében. Elhatározásuk, hogy Salgótarjánban, illetve Palócország területén segítsék a gazdaság fellendítését, amelyet munkahelyteremtéssel, főként multinacionális cégek idecsábításával szeretnének elérni, továbbá fontosnak tartják a turizmus menedzselését is. Ezekről kérdeztük az egyesület elnökségi tagjait, Deák Attila elnököt, illetve Bodnár Béla és Lehoczki Erik alelnököket.

 

Egy nagyon ígéretes kezdeményezés indult el Salgótarjánban. Hogyan jött az ötlet?

Deák Attila: Fiatal vállalkozók lévén úgy gondoltuk, hogy nekünk kell meglépnünk azt, amit eddig senkinek sem sikerült a rendszerváltás óta. Célunk Palócország felvirágoztatása. Véleményünk szerint csak akkor van tényleges jövője nemcsak Salgótarjánnak, hanem az egész térségnek, ha nagyobb cégek, illetve multik telepednek ide. Ez minden piaci szereplőnek az érdeke. A betelepülő vállalatok szempontjából több tényező is kecsegtető lehet, például Nógrád megyében a legalacsonyabbak az ingatlanárak az egész országban, számtalan pályázatot írnak ki erre a térségre, a legmagasabb támogatási intenzitással, legyen szó munkahelyteremtésről, vagy fejlesztésről.

 

Hogyan képzelik el ennek a megvalósítását?

Lehoczki Erik: Mindenekelőtt szervezeti formába kellett önteni elképzelésünket, hiszen csak így érhetünk el bárkit is hivatalosan. Ez meg is valósult ez év első felében, amikor létrehoztuk egyesületünket. Folyamatosan tartottuk, tartjuk a kapcsolatot a salgótarjáni és a Nógrád megyei vezetéssel, a munkaügyi központtal és több középiskolával is, de emellett magánszemélyek és helyi cégek is támogatják kezdeményezésünket. Tervünk szerint legalább két fő munkavállalóval indulunk el. Szeretnénk minél több befektetőt, illetve nagyvállalatot megszólítani, felkelteni az érdeklődésüket térségünk iránt. Továbbá létre szeretnénk hozni egy olyan adatbázist, amely azokat a munkavállalókat sorakoztatja fel, akik külföldön, vagy az ország más részein dolgoznak, de szívesen hazatérnének, ha lenne számukra megfelelő munkahely, versenyképes fizetéssel. Ez mind a két fél számára előnyös, hiszen a potenciális munkáltatók hozzáférhetnek egy olyan adatbázishoz, ahol elhivatott, megfelelő munkaerőt találnak.

 

Említették, hogy itt a legalacsonyabbak az ingatlanárak. Hogyan pezsdítenék fel az ingatlanpiaci keresletet?

Bodnár Béla: Tervünk szerint, ehhez kapcsolódóan is létrehozunk egy adatbázist, mely tartalmazná a magán- illetve állami-, vagy önkormányzati tulajdonban lévő, főként ipari vagy kereskedelmi használatra alkalmas területeket. Így a beruházók számára egy olyan komplex “csomagot” tudnánk nyújtani, amely tartalmazza a területeket, valamint a munkaerőt.

 

Szó volt a máshol, más országban dolgozó munkavállalók hazacsábításáról. Vannak konkrét tervek erre is?

Deák Attila: Úgy gondoljuk, ha ezek az emberek itthon, ebben a térségben juthatnának egy viszonylag jól jövedelmező, biztos munkahelyhez, ahol olcsóbb az élet és az ingatlanok ára töredéke az országos áraknak, ahol tisztább a levegő, és szebb a környezet, továbbá a család, a régi barátok egy része is itt él, akkor sokan hazaköltöznének…

 

Másik céljuk a turizmus fellendítése. Ezt hogyan képzelték el?

Lehoczki Erik: Egy gyönyörű helyen élünk, ahol véleményünk szerint a lehetséges turisztikai attrakcióknak csak a töredéke van kihasználva. Szeretnénk egy olyan térségmarketinget kialakítani, ami vonzóvá teszi Salgótarjánt, valamint az egész Palócországot a befektetők és a turisták számára egyaránt. Ehhez szükség lesz az egyes látványosságok összegyűjtésére és népszerűsítésükre különböző marketing eszközök által.

 

Kiemelt fotón az Új Palócország Egyesület vezetői: Bodnár Béla, Deák Attila és Lehoczki Erik