Új orvostechnikai eszközök és mentőautók érkeznek a nógrádi mentőállomásokra is

Nagy értékű orvostechnikai eszközök és új mentőautók is érkeztek, érkezni fognak Nógrád megyébe annak a fejlesztésnek a részeként, mely egyedülállónak tekinthető az Országos Mentőszolgálat történetében. Ezt Győrfi Pál, a mentők kommunikációs vezetője közölte a 100,4 Rádió 1-en.

A rádió interjújában elhangzott: idén és jövőre újabb 254 mentőautót vásárolhat kormányzati forrásból az Országos Mentőszolgálat, ebből 160 járműre vonatkozóan már lezárult a közbeszerzés.

Ezekkel együtt a 2010 óta vásárolt új járművek száma 953-ra emelkedik, a mentőautók magyarországi átlagéletkora pedig öt év alá csökken, ami már nemzetközi összehasonlításban is egy nagyon jó.

A mentőszolgálat kommunikációs vezetője elmondta: mentőgépkocsik és eset-rohamkocsik egyaránt lesznek az új autók között. A beszerzésből hazánk minden mentőállomására jut majd új autó, de hogy hová és mikor érkeznek majd, az a flotta egy-egy részének megérkezésekor aktuális igények alapján döntik el. Egy biztos: Nógrád megyébe is „jó néhány darab kerül majd ezekből az új járművekből” – húzta alá Győrfi Pál.

Mint kiderült, egy szintén grandiózus beszerzés részeként műszer- és eszközfejlesztési is érinti Nógrád megyét. Az elmúlt időszakban 2500 orvostechnikai eszköz vásárlására került sor a mentőknél, ezek között található 300 defibrillátor, 150 lélegeztető gép, valamint további nagy értékű és más eszközök is. Nógrád megyében négy lélegeztető gép váltott ki régebbi, működőképes, de már “elhasználódott” készülékeket, valamint már három új defibrillátort is munkába állítottak, valamint további új orvostechnikai eszközök is érkeztek.

Győrfi Pál kitért arra is: ezek azonban eszközök, a kérdés az, hogy ezekkel hogyan tudnak jobb eredményeket elérni. A szervezet kommunikációs vezetője emlékeztetett arra, hogy éppen a napokban adták hírül azt az adatot, mely szerint az elmúlt két és fél évben sikerült megduplázni Magyarországon a sikeres újjáélesztések számát.

2016 első félévében 500 ember életét sikerült megmenteni újraélesztéssel, 2019 első félévében ez a szám 1000 volt. Óriási eredmény ez, amiben nem csak a fejlesztéseknek, de a társadalom bevonásának is szerepe volt, egyre többen merik és tudják is elkezdeni az újraélesztést.

Az Országos Mentőszolgálat mobiltelefonos applikációval, a minden megyeszékhelyen – így Salgótarjánban is – zajló “hősképzéssel”, de általános kommunikációjával is arra próbálja ösztönözi a lakosságot, hogy ha nagy baj van, ne blokkoljanak le, “annál rosszabbat ugyanis nem lehet tenni, minthogy nem csinálunk semmit”. Ha szükség van rá, el kell kezdeni az újraélesztést, melyhez telefonon természetesen segítséget nyújtanak a szakemberek a mentők kiérkezéséig.

A sikeres újraélesztések számának országos megduplázódással párhuzamosan Nógrádban is sokat javult a helyzet – tette hozzá Győrfi Pál.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: OMSZ)