Új népviseleti ruhákkal gazdagodtak Hollókő és Kalonda lakói

Hollőkőiek és kalondaiak együtt a világörökségi faluban (Fotó: Papp Sándor)
Hollőkőiek és kalondaiak együtt a világörökségi faluban (Fotó: Papp Sándor)

Harminc új népviseleti ruhával gazdagodtak Hollókő és Kalonda lakói a két település közös projektjének köszönhetően. 

A két község még 2008-ban lett testvértelepülés, így már hosszú évek óta jó kapcsolatban vannak, most pedig a „Közös Örökség 2020” elnevezésű pályázatban is együttműködtek. A Kelecsényi Péter vezette Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. és a Papp Andrea által irányított kalondai Nógrádi Regionális Aktivitások Intézete az elmúlt időszakban közösen dolgozott azon, hogy mindkét település egyedi elemeket tartalmazó népviseleteket kaphasson.

A Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. és a kalondai Nógrádi Regionális Aktivitások Intézete az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében nyert el támogatást. A „Közös Örökség 2020” projekt összköltsége 51 143 euró volt, amihez a községek 15-15 százalékos önrésszel járultak hozzá. Az összegből a népviseletek elkészítése mellett egy-egy nyári rendezvényt is szerveztek Hollókőn és Kalondán.

Azonban, míg Hollókőn már régóta nagy hagyománya van a helyi népviselet megőrzésének, illetve továbbadásának, addig Kalondán ezt a szokást újjá kellett éleszteni. Mindezt tovább nehezítette, hogy a község egykori viselete más falvakéhoz képest meglehetősen egyszerű volt, ezért sem maradt fenn igazán a köztudatban. Végül a korabeli fényképek alapján sikerült rekonstruálni a hagyományos, régi kalondai népviselet formáit és színeit, ezzel pedig a határmenti falu női és férfi ünnepi viselete egyaránt újjászületett.

Bár a járványhelyzet miatt több találkozót és megbeszélést is el kellett halasztani, a közös munka a nyáron sikeresen zárult, így a régi-új népviseleteket már közösen mutatták be a két község lakói az augusztus 20-i ünnepségen Hollókőn.

 

Kiemelt fotó: Hollőkőiek és kalondaiak együtt a világörökségi faluban (Fotó: Papp Sándor)