Új módszerrel teszik hatékonyabbá a munkaadók és a munkakeresők egymásra találását Nógrádban is

A foglalkoztatási osztályok és a munkaadók, illetve az álláskeresők közötti szorosabb együttműködésen alapuló új munkaerőpiaci módszer segíti a munkába állást Nógrád megyében is – mondta a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Salgótarjánban.

Bodó Sándor a a Nógrád megyei kormányhivatalban, a jelentősebb megyei foglalkoztatókkal folytatott beszélgetés után tartott sajtótájékoztatón ismertette: a foglalkoztatásban történt jelentős változások indokolttá teszik, hogy kiterjesszék a Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Borsod megyékben már bevált új programot Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre is. Az államtitkár kitért rá, hogy országosan közel négy és félmillió ember dolgozik, és ez a szám kedvező, de programot kell indítani azokban a megyékben, ahol a mutató nem éri el az országos átlagot. Ebben a helyzetben van Nógrád is – tette hozzá.

Az államtitkár a szintén ebben a témában tartott egri sajtótájékoztatón kiemelte: az ország három megyéjében – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – már több hónapja működő program az elmúlt időszakban minden várakozást felülmúló eredményeket hozott. Ebben a három megyében immáron több mint 10 ezer embert sikerült a versenyszférában elhelyezni.

Bodó Sándor elmondta: együttműködésre kérik a munkaadókat, arra, hogy adjanak tájékoztatást fejlesztéseikről, bővítési terveikről, hogy ennek ismeretében közvetítsenek ki munkaerőt, indítsanak képzést a munkaügyi szervezetek. Kiemelte az álláskeresőkkel való szorosabb együttműködést is, ami lehetővé teszi, hogy elképzeléseik, készségeik alapján készült profil segítségével lehessen őket hatékonyan kiközvetíteni.

A munkaadóknak és a munkavállalóknak is segítenek azzal, hogy például egy tíz fős álláshirdetésre nem küldenek el száz embert, hanem csak a felkészültebb, alkalmasabb harminc jelentkezőt, ugyanakkor nem hozzák kellemetlen helyzetbe az elutasítással a munkát keresőket sem – fejtette ki az államtitkár.

Bodó Sándor arról is szólt, hogy a munkaügyi szervezetek – így a Nógrád megyei is – eddig is erőfeszítéseket tettek a foglalkoztatás javításáért. Nógrádban a munkanélküliségi ráta 2010 és 2018 között 18,3-ról 6,8 százalékra csökkent.

Szabó Sándor megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a párbeszéd kedvező fogadtatásra talált a nógrádi foglalkoztatóknál. Azt is megfogalmazta, hogy bár Nógrád megyében még bőven van tennivaló, de ahogy az országos gazdasági mutatók egyre jobbak, és a munkaügyi mutatók is egyre kedvezőbbek, annál nehezebb dolguk van a foglalkoztatási osztályoknak, mert egyre testreszabottabb módszereket kell alkalmazniuk.

 
Forrás: MTI / Kiemelt fotó: Szabó Sándor kormánymegbízott és Bodó Sándor államtitkár a Nógrád Megyei Kormányhivatal központi épületében tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal)