Új “lakásokat” kaptak a mátrakeresztesi művelődési ház fecskéi

Mátrakeresztes nemcsak a fakanalairól, hanem csodás természeti környezetéről is híres. Részét alkotják ennek a molnárfecskék is, akik bár egyre csökkenő számban, de mindig vissza-visszatérnek a mátraaljai településrészre. Előszeretettel fészkeltek a helyi művelődési ház eresze alá; az épületen azonban tavaly év végén felújítás kezdődött, ami akár veszélyt is jelenthetett volna a madarakra… Nem így lett. Sőt!

A város polgármesterétől megtudtuk: a helyiek kifejezték kérésüket, hogy szeretnék, ha a fecskék fészkeit megóvnák a felújítás során. “Ezzel a kéréssel én teljes mértékben egyetértettem, így mindent megmozgattunk, hogy úgy alakítsuk az ütemtervet, hogy az a védett madárfaj számára is megfelelő legyen” – mondta el Farkas Attila. Ismertette azt is, hogy az önkormányzat az eredeti 16 fészek helyett 25 műfészket szerzett be.

A homlokzati felújítás bár megkívánta a régi fészkek eltávolítását, azokhoz csak a madarak őszi elvonulása után nyúltak hozzá. Az új műfészkeket pedig pontosan ugyanazon helyekre – és további pontokra – szerelték fel, ahol a madarak eredetileg is fészkeltek. A felújítást végző cég vezetője kérdésünkre elmondta, hogy fecskefészkekkel eddig még nem volt dolguk, de nagy örömmel teljesítették a helyiek és az önkormányzat kérését. Ráadásul a madárpelenka kérdését is megoldották, ezeket megmaradt ablakpárkányból készítették el a fészkek alá, így az sem bosszanthat senkit, hogy a madarak esetleg piszkítanak.

Ahogy azt a Magyar Madártani Egyesület írja honlapján: a fecskék száma két évtizede folyamatosan csökken. Pedig igen hasznos madarunk, hiszen repülő rovarokkal táplálkozik, így többek között szúnyoggal, léggyel. Röptükkel az időjárást is jelzik: eső előtt alacsonyan szállnak. Csökkenő számuknak két legfontosabb kiváltó oka az élőhelyek nagymértékű átalakítása és a klímaváltozás. Ezek kezelése globális feladat, azonban fecskevédelmi eszközök alkalmazásával az egyén is aktívan hozzájárulhat, hogy több fióka repülhessen ki. Ilyen eszköz a mesterséges fészek.

Érdekesség, hogy az emberi kéz (vagy gép) által készített fészkekkel a pásztó-mátrakeresztesi fecskéknek semmi gondjuk nem akadt. Mind a huszonötbe beköltöztek, újakat nem építettek az épület eresze alá.

A fecskefészkek körül nagy a mozgolódás: a fiókák kikeltek, a szülők serényen ki-be szállva gondoskodnak az apróságokról. Sokunkban támaszthat a látvány nosztalgikus élményt, hiszen ez a madárfaj mostanra szinte eltűnt a kertekből, a villanypóznákon régen oly nagy tömegben gyülekező fecskéknek már híre-hamva sincsen. De Mátrakeresztesen tettek egy lépést afelé, hogy térségünkben újra elszaporodhassanak. Ez a lépés igencsak jelentős, ha elgondolkodunk azon, hogy vajon hány esetben lehetett volna más településeken is megtenni ugyanezt egy-egy beruházás alkalmával? S mennyien teszik ezt meg a saját otthonuk eresze alatt?