Új igazgató a Magyar Vöröskereszt nógrádi szervezetének élén

Személyi változás történt a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének élén. Szilágyi Leonóra távozása után, 2019. július 1-től Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója veszi át a vezetést, miközben folytatja munkáját a korábbi pozíciójában is – közölte a 3100.hu-val a Magyar Vöröskereszt.

Grubert Roland megbízásáról az Országos Igazgatóság döntött. Az átadás-átvétel már megtörtént, július 1-től az új igazgató irányítja a munkát miskolci és salgótarjáni központtal egyaránt. Grubert Roland 2011-ben kapta meg vezetői megbízását a humanitárius szervezet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete élén, ahova egy évvel korábban igazgató-helyettesként került az Országos Igazgatóságtól.

Az új nógrádi vezető több mint 20 éve aktív tagja a Magyar Vöröskeresztnek. Diákévei alatt önkéntesként, később a katasztrófavédelmi egység munkatársaként, majd az Ifjúsági Szervezet elnökeként a Magyar Vöröskereszt valamennyi tevékenységére rálátást szerzett; az új szolgáltatások bevezetésének aktív szervezője és lebonyolítója volt ezekben az években (pl. Bázisiskolai rendszer kidolgozása, Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat bevezetése, Országos Elsősegélynyújtó Versenyek megszervezése).

Az immáron a nógrádi szervezeti egységet is vezető szakember nyolc éve látja el a Magyar Vöröskereszt egyik leginnovatívabb, borsodi szervezetének vezetését. A véradásszervezésen, segélyezésen, tagtoborzáson, szervezetfejlesztésen, közösségépítésen túl olyan intézmények tartoznak irányítása alá, mint a nappali melegedővel, főzőkonyhás népkonyhával, átmeneti szállóval, éjjeli menedékhellyel, időszakos férőhellyel és szociális otthon szolgáltatással működő, éjszakánként 320 főnek menedéket nyújtó Hajléktalanokat Gondozó Központ; vagy a három prémium szolgáltatásos bölcsőde. Vezetésével jött létre a Magyar Vöröskereszt első szociális farmja Mezőcsáton, és nyár végén megkezdi működését a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, varrodaként üzemelő társadalmi vállalkozás Miskolcon.

Grubert Roland új kinevezése részeként ezentúl a Nógrád megyei területi szervezetek vöröskeresztes tevékenységének koordinálása is feladata lesz. Továbbá irányítása alá tartozik majd a jelenleg felújítás alatt álló salgótarjáni 40 fős Családok Átmeneti Otthona és az ehhez kapcsolódó “Félutas Házak”, valamint a balassagyarmati hajléktalanszálló a 80 fős nappali melegedőjével és népkonyhájával, valamint 20 fős átmeneti szállójával.

Nógrádban hamarosan zárul a Szelfi (Szeresd az embert, légy önkéntes fiatal!) közösségfejlesztő program, amelynek célja, hogy a benne részt vevő fiatalokat továbbra is, hosszú távon a Szervezet keretein belül tartsa aktív tagként. A szervezetet és intézményeit érintő, jelenleg is zajló fejlesztések három nyertes pályázatból valósulnak meg, amelyeket még az előző igazgató, Szilágyi Leonóra indított el. Szilágyi Leonóra 3 év után közös megegyezéssel távozott a Nógrád megyei szervezet éléről, akinek munkáját a 3100.hu-hoz eljuttatott közleményében is megköszönte a Magyar Vöröskereszt.

 

Kiemelt fotó: Grubert Roland (Fotó: Magyar Vöröskereszt)