Új autómentő állt szolgálatba a KMKK Zrt. nógrádi egységénél

Június első felében érkezett meg a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Nógrád Megyei Területi Igazgatóságához az az új autómentő gépjármű, mely 1979-ben gyártott társát váltotta le.

Az új autómentő alapját egy Mercedes Benz Arocs járóképes alváz képezi, felépítménye egy Elephant HD 30 RB típusú, nehézgépjárművek és autóbuszok mentésére alkalmas berendezés, melyet a GTS Gyártó és Kereskedelmi Kft. gyártott és épített rá az alvázra. A járművet egy hathengeres, 12 809 köbcentiméteres, 510 lóerős, Euro 6-os környezetvédelmi minősítéssel
rendelkező motor mozgatja, nyomatékváltója automatizált kapcsolású, 16 fokozatú, mechanikus kivitelű. A jármű négytengelyes, első két tengelye kormányzott, a hátsó két tengely mellett az első tengely is hajtott.

A vezetőfülkében digitális klímaberendezés és a motortól független fűtőberendezés biztosít megfelelő komfortot különböző időjárási viszonyok között a mentést végzőknek. A rozsdamentes lemezből készült felépítményben helyezték el a mentéshez szükséges segédeszközöket, emelővillákat és adaptereket. A jármű emelő berendezésének dupla kiterjesztésű fő emelőkarja behúzva 40 tonna, kiterjesztve több mint 8 tonna, míg a tengely emelő gém a villákon 9 tonna emelésére képes. A fő emelőkar mellé kettő darab, 25 tonna teherbírású csörlőt is elhelyezett a gyártó.

Az új jármű üzembe helyezésével a régi, 1979-ben gyártott Rába autómentőt sem “nyugdíjazták”, életútja a balassagyarmati műszaki üzemnél folytatódik tovább – írja a KMKK Zrt. Volán Újságának aktuális száma.

 

(Fotók: Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.)