Ügyességi pályán tesztelheti mindenki kerékpárkezelési technikáját a Mobilitási Héthez kapcsolódóan

A salgótarjáni Fő téren vasárnap (2018. szeptember 16.) 11 órától várják a kicsiket és nagyokat egyaránt a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület tagjai egy ügyességi pálya teljesítésére, de akik megfelelő kondiban vannak hozzá, egy 40 kilométeres kört is megtehetnek a város körül szervezett keretek között.

Az Európai Mobilitási Hét minden évben egy, a fenntartható mobilitáshoz kapcsolódó adott témakörre koncentrál. Az idei év mottója a “Mix and Move!”, témája pedig a “multimodalitás”, a különböző városi közlekedési módok legkedvezőbb kombinációja.

Salgótarjánban a vasárnapi programok középpontjában a kerékpározás áll majd, a szervezők az eseménnyel egyúttal a biztonságos előzési oldaltávolság fontosságára rámutató szemléletformáló kampányhoz is csatlakozni kívánnak. A kerékpárosok lakott területen kívül másfél méteres, városban egy méteres oldaltávolság megtartását kérik a gépjárművekkel közlekedőktől.

A Mobilitási Hét salgótarjáni nyitórendezvénye a pénteki Tanévnyitó Fesztiválhoz kapcsolódó futóverseny volt, ezt követően pedig egy héten át változatos programokkal várják a szervezők a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az Európai Mobilitási Hét részeként Salgótarjánban a jövő héten többek között keréknyomásmérés lesz a pavilonsori parkolóban, de szerveznek virágültetési akciót is a Pécskő úti Balázs János szobor körüli üres területre, valamint stresszlabda-osztást a SÁI Székhelyintézményénél, felhívva a szülők figyelmét a biztonságos közlekedésre. A legkisebbek, az óvodások szemléletformálását a jövő hét pénteki záróesemény biztosítja majd, amikor a Pitypang Tagóvodába járó gyermekek aszfaltrajzokat készítenek, illetve virágot ültetlek intézményük területén.

Salgótarján az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázati támogatásának köszönhetően csatlakozik idén is Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához. Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Világnap elnevezésű program – mely minden év szeptember 16-22 között kerül megrendezésre – arra ösztönzi a városokat, nagyvárosokat, hogy vezessenek be fenntartható közlekedési intézkedéseket és népszerűsítsék is ezeket, továbbá arra is, hogy felhívják az emberek figyelmét a gépkocsihasználattal szembeni alternatívák kipróbálására. A 2002 óta zajló program évről évre egyre több emberhez juttatja el a környezetbarát közlekedés üzenetét.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)