Úgy tűnik most tetőzik Nógrádban az influenzajárvány

Országosan csökkent az elmúlt két hétben az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma, de voltak olyan megyék, ahol az orvosnál megjelentek száma még növekedett – közölte szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Utóbbi területek közé tartozik Nógrád is.

A 10. naptári héten hat megyében emelkedett, négy megyében – köztük Nógrádban – lényegében nem változott, a többi területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága a megelőző héthez viszonyítva. A laboratóriumi vizsgálatok az influenza A vírusát igazolták a beküldött minták többségében – írták.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte azt is, hogy felfüggesztették a honlapjukon korábban közzétett és folyamatosan frissített, az influenzajárványra vonatkozó látogatási tilalmak listáját, mert az országos tisztifőorvos március 8-tól visszavonásig az összes fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális intézményben látogatási tilalmat rendelt el a koronavírus-megbetegedésekkel összefüggésben.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal adatai szerint, az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseire alapozott becslés alapján 1033 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a megyében. Lakosságarányuk lényegében stagnál az előző héthez képest.

Nógrád megyében az influenza aktivitás így továbbra is magasnak tekinthető, jóval a járványküszöbnek tekintett érték feletti.

A területi különbségek továbbra is fennállnak. Nyugat-Nógrádban a legfiatalabbaktól a legidősebbekig, a lakosság valamennyi korcsoportjában számottevően jelen van az influenza. Kelet-Nógrádban a leginkább érintettek a 6-14 éves gyermekek és a 15-24 éves fiatalok.

Influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedések közösségi halmozódásáról egy bejelentés érkezett. A Salgótarjáni Általános Iskola Arany János Tagiskolája összesen közel háromszáz diákjának és dolgozójának negyede-harmada mutatott lázzal, köhögéssel és torokfájással kísért tüneteket. Kettő diáktól orr-garat váladék mintavétel történt, vizsgálatuk folyamatban van.

A cserhátsurányi általános iskola diákjaitól a kilencedik héten levett minták közül egy negatív eredményt adott, míg a további kettő mintából visszaigazolódott az influenza “A” vírus jelenléte – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Archív fotó: MTI/Honéczy Barnabás)