Tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe Nógrádban is, eddig közel száz szabadtéri tüzet fékeztek meg az egységek

Március elsejei hatállyal Nógrád megye területére is elrendelte a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága. A tilalom felülírja a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó önkormányzati rendeletben kijelölt lehetőségeket – hívja fel a figyelmet a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az intézkedés értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdőterületeken és fásításokban, illetve az ezek határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon, de tilos a parlag- és gazégetés is. A tűzgyújtási tilalom, azaz a fokozott tűzveszély időszaka március elsejétől visszavonásig él Nógrád megye teljes területére vonatkozóan.

Csak csütörtökön 15 helyszínen lángolt a vegetáció megyénkben, így összességében már tegnapelőtt a kilencvenet közelítette az idei, ilyen nógrádi tűzesetek száma.

Mohorán és Nagylócon tíz-tíz hektár állt lángokban csütörtökön, szerdán Béren hat hektárnyi terület égett le. Kedden Drégelypalánkon két különböző helyszínen öt-öt hektáros, Csitáron szintén öt hektáros, Béren négy hektáros, Nemtiben három hektáros, Bátonyterenyén és Salgótarjánban két-két hektáros szabadtéri tűz keletkezett. Ezen helyszínek csak az utóbbi napok nagyobb területet érintő szabadtéri tűzesetei voltak, nem beszélve több tucat, tűzzel ettől kisebb mértékben érintett további megyei helyszínekről.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után – emeli ki a katasztrófavédelem.

 

(Fotók: Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület)