Tűz volt éjszaka a salgótarjáni hulladéklerakó egyik csarnokában

Kigyulladt a salgótarjáni, csókáspusztai szeméttelep egyik csarnokában a feldolgozásra váró szelektív hulladék egy része a csütörtökre virradó éjszaka. Szikora Viktória, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője a 3100.hu megkeresésére elmondta, hogy szerdán este tizenegy óra után érkezett bejelentés a tűzoltókhoz arról, hogy mintegy 200 köbméter szelektív hulladék gyulladt meg.

A salgótarjáni hivatásos tűzoltók az épület áramtalanítását követően végül öt vízsugárral fékezték meg a lángokat. A beavatkozás a szeméttelepi munkagépek segítségével elvégzett utómunkálatokkal együtt bő két órán tartott.

Fekete Zoltán, a lerakót üzemeltető VGÜ Nonprofit Kft. igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a hulladékválogató csarnokban deponált, szelektív hulladék gyulladt ki. A cégvezető kérdésünkre kiemelte, hogy a tűz keletkezésének okát tűzvizsgálati eljárás hivatott tisztázni. Az igazgató találgatásokba nem kívánt bocsátkozni, annyit azonban hozzátett, hogy felmerülhet az elektromos hálózat meghibásodása, de akár az is a tűz oka lehetett, hogy a beszállított szelektív hulladék közé rendre kerül más típusú hulladék is, így például akár tölthető akkumulátorokat is elhelyez ezekben a gyűjtőkben a lakosság.

3100.hu Fotó: A tűz hője a hulladékválogató szalagsor helyiségeinek műanyag határolóelemeit is eldeformálta
3100.hu Fotó: A tűz hője a hulladékválogató szalagsor helyiségeinek műanyag határolóelemeit is deformálta

A lángok a csarnokban mintegy 20 négyzetmétert érintettek. Nem is ez, hanem a tűz miatt keletkezett hő okozott komolyabb károkat az épületben, így vezetékekben, burkolatokban – tudtuk meg. A károk felmérése folyamatban van. Fekete Zoltán hozzátette: a tűzoltók gyors és szakszerű beavatkozása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a nagyobb károkat sikerüljön megelőzni.

     

Kiemelt fotó: A VGÜ Nonprofit Kft. vezetői szemlélik a tűz miatt jelenleg használhatatlan gépek egyikét a salgótarjáni hulladéklerakó csarnokában