Turisztikai fejlesztés indulhat a Mátra nyugati oldalában

Szurdokpüspöki, Tar és Szuha önkormányzatai közösen határozták el, hogy kulturális és természeti értékeiket felhasználva bekapcsolják a Mátra nyugati oldalát a hazai turizmus vérkeringésébe. Pályázatuk sikeres volt, a fejlesztésre mintegy 500 millió forintot nyert a három település a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Nógrád megye rendelkezésére álló összesen 41,3 milliárd forintból.

Szurdokpüspökiben túrabázist hoznak létre, ahol emléket állítanak az első jelzett turista utakat kialakító Hanák Kolosnak. Bérelhetőek lesznek természetbarát turistajárművek, valamint aktív sport- és élményeszközök. Taron turisztikai információs pont jön létre, valamint a pokoljárásáról ismert Tar Lőrincnek emléket állító udvarházat és barlangot alakítanak ki. Szuha-Mátraalmás területén túraállomás és rendezvénytér létesül. A projekt tervezői különös figyelmet fordítottak az interaktív bemutatási formákra, az innovatív élményelemekre, a családbarát funkciókra.

A Mátra összességében közkedvelt kirándulóhely Magyarországon, a hegység nyugati része azonban kevésbé ismert a látogatók előtt. A három településen 2019 nyarára megvalósuló fejlesztés elsődleges célja, hogy a Mátrafüred-Sástó-Kékestető-Galyatető-Mátraszentimre turisztikai útvonal meghosszabbításával egy mátrai körtúra jöhessen létre és a hegységet a pályázó településeken keresztül is érdemes legyen megközelíteniük a turistáknak. A fejlesztéstől azt várják, hogy a térségben évente 12 ezerrel növekszik majd a turisták száma – közölte a 3100.hu-val Szurdokpüspöki Község Önkormányzata.

 

3100.hu Fotó: A tari Nemesi Udvarház romja, háttérben az Árpád kori Szent Mihály római katolikus templom (Fotó: Drexler Szilárd)