Tuba alakult ki Salgótarján felett

Tuba Salgótarján felett 2020. június 10-én délután (Fotó: Sábián Attila)

Ahogyan az Országos Meteorológiai Szolgálat megfogalmazza: a tuba talajt nem érő felhőtölcsér, mely a megfigyelések szerint hazánkban is gyakran előfordul a nyári félévben. Rendszerint zivatarfelhőből nyúlik alá; amikor a felhőtölcsér földet ér, akkor tornádóról beszélünk. Szerencsére, ez utóbbi jelenség jóval ritkább a tubánál.

Az időkép.hu azt írja: a fölöttünk elhelyezkedő alacsony nyomású, nedves légtömeg nagy örvényességi mezeje kedvező feltételeket teremt a felhőtölcsérek, az úgynevezett tubák kialakulásához. A portál szemfüles észlelőinek a mai zivataros időben Székesfehérvár és Gerendás közelében is sikerült megörökíteniük egy-egy ilyen jelenséget a salgótarjáni mellett.

A tubák kialakulása nem mindennapos jelenség, de annyira nem is ritka, mint talán elsőre gondolnánk. Az idei évben már a mai nap előtt tíz fölé emelkedett az észlelt tubák száma az országban és az országhatárhoz közel eső szomszédos területeken. A portál összegzése szerint 2019-ben 54 tubát és kettő tornádót regisztráltak hazánk területén és a határtérségekben, míg idén a június 10-i zivataros nap délutánjáig összesen 15 tubát és egy tornádót jegyeztek fel.

 

A tubáról készített felvételt köszönjük Sábián Attilának!