Trianoni emlékezőestet tartottak Balassagyarmaton

Balassagyarmat városa és a Bethlen Gábor Alapítvány közös emlékezőestet tartott kedden a trianoni békeszerződés aláírásának 99. évfordulóján. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett eseményen adták át az idei Teleki Pál-érdemérmeket.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az alapítvány kuratóriumának elnöke a balassagyarmati városháza dísztermében azt mondta, a Teleki Pál-érdemérem legyen igazságtétel is azoknak, akiket talán nem nevesítenek, de szerte a Kárpát-medencében tisztességgel tették a dolgukat az elmúlt évtizedekben, 1990 előtt és 1990 után.

A Bethlen Gábor Alapítvány 2004 óta adja át érdemérmet, amelyen a Teleki Pál volt miniszterelnöktől kölcsönzött mottó olvasható: “merjünk magyarok lenni!”. Olyan embereket és intézményeket tüntetnek ki, akik, illetve amelyek tevékenységük során ezt tartják szem előtt.

Vasy Géza irodalomtörténésznek, egyetemi tanárnak, Szőcs Zoltán írónak és a Magyar Szemle folyóirat képviselőjének adták át az érmeket kedden. Díjazta az alapítvány Menyhárt Józsefet, a Magyar Közösség Pártja elnökét, valamint az Egyesült Államokban élő Kékessy Györgyöt és feleségét, Kékessy-Isaz Gertrúdot is, mivel sokat tettek a magyar kultúra, a magyar hagyományok megőrzéséért. A házaspár későbbi időpontban veszi át az elismerést.

Vasy Gézát méltatva Lezsák Sándor azt mondta, életútját a kitartás bátorsága jellemzi, nemcsak értette, hanem szervezte is az irodalmat. Szőcs Zoltánnak Bíró Zoltán kurátor adta át az érmet, kiemelve az író intellektuális bátorságát. Bakos István kurátor azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Szemle 1992-es újjászervezése óta a magyar nemzetpolitika és kultúra erősítésére törekszik – tudósít az MTI.