Továbbra is Nógrád az egyik legboldogtalanabb megye

Magyarország Boldogságtérképe 2020-2021 (Grafika: boldogságprogram.hu)
Magyarország Boldogságtérképe 2020-2021 (Grafika: boldogságprogram.hu)

Az előző évekhez hasonlóan továbbra is Nógrád az egyik legboldogtalanabb megye az országban – derül ki az ELTE Pozitív Pszichológia Kutatócsoportjának felméréséből.

A csapat március 20-án, a Boldogság Világnapján tette közzé a 2020. április 1. és 2021. március 15. között zajló kutatás eredményeit, illetve az adatok alapján elkészített boldogságtérképet. Ezekből kiderült, hogy a teljes lakosság átlagát tekintve minimálisan, nem számottevően csökkent a globális jóllét szintje a 2019-ben mérthez képest. Területi bontásban azonban nagyobb eltéréseket találtak: míg Észak-Magyarországon, Dél-Dunántúlon és Észak- Alföldön jelentősen csökkent a jóllét, addig Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon jóval boldogabbak az emberek, mint az előző években.

A felmérés az előző évben is a legszomorúbb megyék közé sorolta Nógrádot, Salgótarján pedig Kaposvár után a legboldogtalanabb megyeszékhely volt a 2019-2020-as kutatás szerint.

Jólét helyett jóllét: a kutatás során az emberek szubjektív véleményére, érzéseire voltak kíváncsiak. A kérdőív kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására, valamint a pszichológiai immunkompetencia, a megküzdési kapacitás és a karaktererősségek vizsgálatára. Az eredményekből az egyes társadalmi, demográfia csoportok közti különbségek is kiderültek. Például a 36 és 50 év közöttiek jólléti szintje emelkedett, ezzel szemben a fiatalabb, illetve az idősebb korosztályoké egyaránt jelentősen csökkent. Ezúttal az anyagi helyzet nem volt mérvadó, a magukat szegénynek, illetve gazdagnak valló emberek jólléte egyaránt visszaesett.

A kutatás eredményeiből kiderült továbbá, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek nem egyformán hatottak a magyarokra: míg a lakosság egyharmadának jólléti szintje jelentősen csökkent, addig másik egyharmada eredményesen tudott megküzdeni a kihívásokkal. A pandémiás helyzet különösen az idősek, az egyedül élők, a munkanélküliek, illetve az önmagukat szegénynek vallók életére volt rossz hatással.

A kutatás készítői kiemelték: a vizsgálat alapján készített térkép csupán egy adott időszakra jellemző helyzetet ír le, és kizárólag csak tájékoztat arról, hogyan borítja be a boldogság Magyarországot, az eredményekből ok-okozati összefüggésekre nem lehet rávilágítani.

 

Kiemelt fotó: Magyarország Boldogságtérképe 2020-2021 (Fotó: boldogságprogram.hu)