Továbbra is kifogásolt a levegő minősége Salgótarjánban

Talajmenti pára és füst szerda reggel Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)

Továbbra is több helyen kifogásolt a levegő minősége a magas szállópor-tartalom miatt.

A tisztifőorvos a Facebook-oldalán vasárnap azt írta: négy település – Dunaújváros, Kecskemét, Miskolc, Salgótarján – levegőjét minősítették kifogásoltnak.

Kiemelte: a levegőminőséget a meteorológiai viszonyok mellett a kibocsátó források erőssége is befolyásolja. A helytelen lakossági tüzelésből származó légszennyezettségnek jelentős hatása lehet az egészségre, ezért azt kérik, hogy mindenki ügyeljen a helyes fűtési módok és a megfelelő tüzelőanyagok használatára. További információ található a Fűts okosan! kampány honlapján – írta a tisztifőorvos.

 

Számok a figyelmeztetés mögött

Az aktuális légszennyezettséggel és szmog-helyzetekkel kapcsolatos tájékoztatás alapján a szálló por (PM10) esetében is három szintű. Az egészségügyi határérték 50, a tájékoztatási küszöbérték 75, a riasztási küszöbérték 100 mikrogramm köbméterenként. Az értékeket egész napos átlagban figyelik és akkor történik határérték túllépés, ha azok két egymás utáni naptári napon is teljesülnek. A riasztási küszöbérték ezen felül akkor tekinthető meghaladottnak, ha mindemellett az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a következő napon nem várható javulás.

Az elmúlt négy nap salgótarjáni légszennyezettségi értékeit áttekintve az látható, hogy csütörtökön és szombaton is a késő délutáni és esti órákban volt a legmagasabb a szálló por koncenrtációja a levegőben, egy-egy órára akár a köbméterenkénti 100 mikrogramm feletti. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat által rögzített vasárnapi adatok késő délutánig már nem mutattak egészségügyi határértéket megközelítő szálló por koncentrációt.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Talajmenti pára és füst Salgótarjánban (Fotó: MTI/Komka Péter)