Tovább emelkedtek, de még mindig a hazai átlag alatt a nógrádi ingatlanárak

Továbbra is felfelé ívelő szakaszban a hazai lakáspiac – derül az OTP legfrissebb, a NAV idei első három negyedéves ingatlanforgalmi adatait feldolgozó Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből.

A növekedés Nógrádban is érzékelhető, bő 10 százalékos. Ennek ellenére továbbra is megyénkben a legalacsonyabb, négyzetméterenként 85 ezer forintos az árszint. Ez az országos átlag negyede, a budapesti átlag mintegy hatoda. A 150 ezres szint alatt találhatóak még Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyék.

Bár megyénkben már második éve tart a viszonylag látványos áremelkedés, Nógrád hat járása közül egyedül a balassagyarmatiban lépte át a 100 ezer forintot az értékesítések során a négyzetméterenkénti átlagár. A salgótarjáni, a pásztói és a rétsági járásokban 10 százalék feletti, a balassagyarmati és a bátonyterenyei járásokban 10 százalék alatti volt a növekedés, a szécsényi járásban azonban csökkent az eladott lakóingatlanok átlagára az egy évvel ezelőttihez képest. A 197 járásból 153 esetében tudott összehasonlítást végezni elemzésében az OTP, ebből mindösszesen 18 volt árcsökkenéssel érintett.

A legdrágább megyeszékhely Győr, 300 ezer forint feletti, a legolcsóbb Salgótarján ha kevéssel is, de még mindig 100 ezer forint alatti négyzetméter-átlagárral. Az elmúlt egy évi, 15 százalék körüli salgótarjáni áremelkedés mértéke egyedül Szombathelyét haladja meg.

Három éves időtávon Salgótarjánban közel 40 százalékkal drágultak a lakótelepi lakások, a belvárosban a négyzetméterenkénti eladási átlagár már meghaladja a 100 ezer forintot.

Az elemzésben hozzáteszik, hogy magyar lakáspiac a 2012-13-as mélyponttól indulva, minden fő mutatóját tekintve továbbra is látványosan felívelő szakaszban van. Szemben az általános közvélekedéssel, a jelenlegi jövedelemarányos árszintek sem historikusan, sem regionálisan nem tekinthetőek magasnak.

 

OTP Lakóingatlan Értéktérkép nyomán / 3100.hu Fotó: Lakások a salgótarjáni Vásártéren