Tovább csökkent az influenzások száma, de az adatok már nem mutatják pontosan a helyzetet

Az új koronavírus-járvánnyal összefüggő, március 16-tól életbe lépett intézkedések hatására az elmúlt időszakban még tovább csökkent az influenzaszerű tünetekkel rendelkező betegek orvoshoz fordulási gyakorisága, ezért a héten rögzített adatok vélhetően nem mutatják reálisan az influenza járványügyi helyzetét – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön közzétett jelentésében. Mint írták, az új koronavírus-járvány miatti ajánlások,

így a láz és/vagy légúti tünetek jelentkezése esetén a közvetlen orvoshoz fordulás kerülése, telefonos orvosi konzultáció szorgalmazása

már az előző hetekben is éreztették hatásukat. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint így az országban március 16-22. között az előző heti 25 ezer felére csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Az adatok a fővárosban és minden megyében csökkenő tendenciát mutatnak, a beküldött minták többségében az influenza A vírusát azonosították.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal becslése szerint a múlt héten 587 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a megyében. Számuk az előző heti adatokhoz képest is markánsan, a két héttel ezelőtti adatokhoz képest azonban már közel a felére csökkent.

Nógrád megyében az influenza aktivitás összességében még mindig magasnak tekinthető, a járványküszöbnek tekintett érték feletti.

A megyén belüli területi különbségek továbbra is fennállnak. Nyugat-Nógrádban számottevően jelen van az influenza a kisgyermekektől kezdve egészen a 25-34 év közötti korosztályig. Kelet-Nógrádban a leginkább érintettek a 15-24 év közötti fiatalok és a 25-34 év közötti felnőttek. Influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedések közösségi halmozódásáról nem érkezett bejelentés a múlt héten.

Megyénk területén az ország átlaghoz képest lassabb felfutást mutatott az influenzajárvány görbéje, de a korábbi évekhez képest – a Nemzeti Népegészségügyi Központ adathelyességi aggályaival együtt is – kijelenthető, hogy a járvány idén hosszabban kitart. Tavaly február második felében, tavalyelőtt március első felében, 2017-ben február második felében tartott nagyjából ugyanitt a járvány megyei lecsengése.

 

Kiemelt fotónk illusztráció!