Tovább csökkent a víruskoncentráció a salgótarjáni szennyvízben

Többnyire stagnál, Salgótarjánban ugyanakkor csökken a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció – írta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján a koronavirus.gov.hu kedden.

A kormányzati oldalon azt írták: 2021 első hetében a szennyvízminták átlagos SARS-CoV-2 koncentrációja továbbra is stagnáló vagy enyhén csökkenő tendenciát mutat. A vizsgálati eredmények alapján az első héten egyik településen sem tapasztaltak jelentős növekedést.

Salgótarjánban pedig csökkenő a tendencia, a következő 4-10 napban így nem várható kiugrás az új fertőzöttek számában.

Az NNK közleményében hangsúlyozza, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírus örökítőanyagának jelenlétét vizsgálják annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek.

Kiemelték továbbá, hogy a kedvező tendencia fenntartása érdekében továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása: mindenki tartsa be a kijárási korlátozásokat, akinek pedig tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Fontos a legalább 1,5 méteres távolság megtartása, a maszk viselése, valamint a gyakori és alapos kézmosás is – sorolták.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)