Tovább csökkent a salgótarjáni óvodások létszáma

Gyermekek játszanak a salgótarjáni Mackóvár óvodában 2020. május 25-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Tovább csökkent az önkormányzati fenntartású óvodákba járó gyermekek száma a nógrádi megyeszékhelyen.

A Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde tíz óvodája 37 csoporttal kezdte meg a 2020/2021-es nevelési évet – derült ki a közgyűlés elé terjesztett beszámolóból. Az önkormányzati intézményekben összesen 805 kisgyermek felügyeletéről gondoskodnak, közülük a legtöbben – 205-en – a Mackóvár Központi Óvodába járnak. A tavalyi évhez képest 42 fővel csökkent a létszám. Ez a tendencia már 2010 óta megfigyelhető, akkor még 50 csoportban a mostanitól másfélszer több, 1197 óvodás kezdte meg az aktuális nevelési évet.

A városban immáron működik két mini bölcsőde is, ezek három csoportjába összesen 21 kisgyermek jár. A tíz óvodában összesen 76 óvodapedagógus, 37 dajka, 12 pedagógiai asszisztens, három óvodatitkár és egy pszichológus; a mini bölcsődékben öt kisgyermeknevelő és három bölcsődei dajka végzi munkáját. A pedagógushiány a salgótarjáni intézményekben is érezhető: három pályakezdő munkába állása mellett öt óvónő vonult nyugdíjba. A megüresedett helyeket jelenleg nyugállományban lévő pedagógusok foglalkoztatásával oldják meg.

A gyermekek számának csökkenése Salgótarján lakosságszámának csökkenésével együtt jár, utóbbi témáról itt írtunk részletesen.

 

Kiemelt archív fotó: Gyermekek játszanak a salgótarjáni Mackóvár Központi Óvodában 2020. május 25-én (Fotó: MTI/Komka Péter)